Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europska komisija je pohvalila Bugarsku za političku volju u borbi protiv korupcije i organiziranog kriminala, dok je Rumunjska optužena za njezin nedostatak, ali obje zemlje još imaju puno posla u tom području da bi ispunile standarde koje moraju ispunjavati članice EU-a.


'Bugarska je odlučno prionula reformskom poslu i u tome je postigla velike rezultate, dok se Rumunjska opustila i pokazuje ozbiljne slabosti u reformskim naporima', ističe Europska komisija, koja je u utorak predstavila četvrto godišnje izvješće o napretku tih dviju zemalja u području pravosuđa i borbi protiv korupcije. Bugarska i Rumunjska primljene su u EU-u 2007. godine iako nisu ispunjavale tražene standarde u području pravosuđa i borbe protiv korupcije. Stoga je uspostavljen Mehanizam za suradnju i verifikaciju, kroz koji Komisija svake godine ocjenjuje napredak Rumunjske u reformi pravosuđa i borbi protiv korupcije, dok se kod Bugarske dodatno još nadzire borba protiv organiziranog kriminala.

To je prvi put u povijesti EU-a da se neke zemlje članice prate na taj način. Mehanizam djeluje na načelu 'mrkve i batine'. Bugarskoj je 2008. godine, Komisija zamrznula 825 milijuna eura iz europskih fondova zbog sumnji u pronevjeru. U četvrtom godišnjem izvješću, Komisija prvi put hvali Bugarsku za političku volju i odlučnost, ali ističe da ta zemlja mora još puno toga učiniti kako bi dobre namjere dovele do rezultata, a istrage do sudskih presuda. U Rumunjskoj su uočeni 'veliki nedostatci' u reformskim naporima, posebice nedostatak političke volje. Bruxelles posebice zamjera Bukureštu nedavne promjene zakona o Nacionalnoj agenciji o integritetu, najvažnijeg tijela za borbu protiv korupcije. Obje zemlje dobile su nekoliko preporuka i mjerila koje bi trebale ispuniti do sljedećeg godišnjeg izvješća. Nadzor tih dviju zemalja nije vremenski ograničen i one će biti praćene sve dok ne budu zadovoljile europske standarde. (Hina)

Vezani članci Slika nije dostupna EK: Nema nacionalnog rješenja za izbjegličku krizu Slika nije dostupna Zemlje EU-a za zajednički nadzor vanjskih granica i brži povrat ekonomskih migranata