Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Bivši predsjednik Federacije BiH Ejup Ganić rekao je u ponedjeljak da podržava zahtjev Hrvatske da Srbija, ako želi u EU, treba povući zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije, ustvrdivši da je on "ne samo protiv Hrvata, već svih onih koji nisu prihvatili režim Slobodana Miloševića".


"To je i naš zahtjev, ali on nije toliko jak kao hrvatski. Taj zakon nije samo protiv Hrvata već svih onih koji nisu prihvatili režim Slobodana Miloševića", kazao je Ganić novinarima u Uredu predsjednika upitan podržava li hrvatski zahtjev da Srbija povuče zakon kojim je sebi dala nadležnost za suđenja za ratne zločine na području bivše Jugoslavije.

Vezani članci Sudski čekić Podignuta optužnica zbog ratnog zločina: Naredio bombardiranje Gospića, poginulo troje civila Grčka policija, ilustracija Srbin uhićen u Grčkoj na ljetovanju, sumnja se da je počinio ratne zločine u Hrvatskoj

Hrvatski predsjednik Ivo Josipović Ganiću je u ponedjeljak uručio odlikovanje Reda kneza Branimira s ogrlicom za osobite zasluge stečene promicanjem međunarodnog položaja i ugleda Hrvatske i njezinih odnosa s drugim državama.

"Srbija je i dalje glavni problem Balkana. Ta zemlja trebala bi prihvatiti zajedničke europske vrijednosti. Izmislili su nekakav zakon po kojem mogu suditi svakom tko je živio na teritoriju bivše Jugoslavije. Oni nisu nasljednici, već rušitelji Jugoslavije", kazao je Ganić, protiv kojeg je Srbija podigla optužnicu jer ga krivi za smrt najmanje 18 vojnika JNA 1992. godine u Dobrovoljačkoj ulici u Sarajevu.

Naveo je i da se ne osjeća sigurno kad putuje u Srbiju iako protiv njega, kako je rekao, nema ništa Haški sud niti sud u Londonu. "Svi koji su branili BiH su na listi Srbije kao potencijalni zločinci i svatko tko je branio BiH ne osjeća se komotno kada putuje u Srbiju", kazao je .

Smatra da Srbija, ako želi razmišljati o Europi, mora promijeniti svoje zakone. "Na žalost, Srbija je naš najveći problem jer je formalno prihvatila Daytonski sporazum, ali i dalje ima devizu da u kojoj god državi su Srbi manjina - trebaju je rušiti. Djelomično u tom programu je, na žalost, i Pravoslavna crkva", kazao je. Drži i da EU na neki način treba prići i pomoći Srbiji i njezino rukovodstvo usmjeriti prema Europi.

Ganić je izrazio zadovoljstvo odlikovanjem istaknuvši i da je podržao razvoj Hrvatske i njezinu legitimnu obranu.

"Ovo odlikovanje znači mi puno. Ja sam podržao razvoj Hrvatske, njegu legitimnu odbranu, kada su topovi s jednog broda bivše JNA gađali sistematski svaki hotel u Dubrovniku. Tada sam na CNN-u rekao, ako međunarodna zajednica sada ne reagira, neće biti dobro. Naša granica je dugačka tisućama kilometara, naše veze su jake, bošnjačka zajednica je jaka i sada je jasno da je pravda došla na svoje. Nema više turbulencija među nama. Mi slijedimo Hrvatsku koja je članica EU", rekao je . (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju