Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Muslimanska braća i drugi oporbeni pokreti opunomoćili su u nedjelju predstavnika oporbe Mohameda ElBaradei da pregovara s režimom predsjednika Hosnija Mubaraka, dok se u Kairu nastavljaju prosvjedi.


U sukobima je, prema najnovijim podacima, od utorka najmanje 125 osoba izgubilo život, a velik je broj ozlijeđen. Vojska je tijekom poslijepodneva postavila oklpna vozila na prilazima središtu grada, a vojni zrakoplovi su nisko nadlijetali prijestolnicu. Mubarak je tijekom jutra posjetio operativni vojni stožer, dan nakon imenovanja Omara Sulejmana za potpredsjednika, što je prvi put u zadnjih 30 godina, i Ahmada Šafika za premijera. Muslimanska braća, glavna oporbena snaga u zemlji, nisu ipak prihvatila ta dva imenovanja, ocijenivši ih 'pokušajem da se izigraju zahtjevi naroda i da se uguši revolucija'.

Vezani članci Vladimir Putin na crvenom tepihu (Foto: Dnevnik.hr) Putinovih 20 burnih godina na vlasti: Pomilovanja tajkuna, smrti novinara, pripajanje Krima... Milorad Dodik (Foto: Dnevnik.hr) Okončana kriza u BiH: Dodik potvrdio da prihvaća dogovor o uspostavi nove vlasti

Nešto poslije, Nacionalna koalicija za promjene koja okuplja više oporbenih stranaka, među kojima Muslimansku braću, opunomoćila je ElBaradeija, bivšeg direktora Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) da 'pregovara s vlastima'. Prosvjedi se nisu ograničili samo na Kairo. Tako se u Mansuri (ušće Nila), oko pet tisuća ljudi okupilo ispred zgrade pokrajinske vlade, tražeći odlazak predsjednika na transparentima koje je potpisala "egipatska mladež".

Američka državna tajnica Hillary Clinton, uvjeravajući ipak da se pomoć Egiptu, glavnom američkom savezniku u arapskom svijetu, neće ukidati, zauzela se za 'miran prijenos' vlasti i ocijenila je da je proces 'na samom početku'.

"Mi želimo slobodne i pravedne izbore i mislimo da će to biti jedan od rezultata onoga što se sada u Egiptu događa', izjavila je ona u emisiji NBC-a' Meet the Press. (Hina)

 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju