Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Pravda na egipatski način

DOŽIVOTAN ZATVOR ZA DJEČAKA (4) Vlasti znale, no nikoga nije bilo briga

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Iako su se ispričali zbog 'pogreške' nakon što je prošli tjedan sud u Egiptu osudio 4-godišnjeg dječaka na doživotan zatvor zbog višestrukih ubojstava, ispostavilo se kako su i ranije znali da se radi o malom djetetetu.

Ahmed Mansour Qurani Sharara osuđen je u odsustvu za četiri ubojstva, osam pokušaja ubojstva, uništavanje imovine, narušavanje mira i prijetnje policajcima. Na popisu se našao s još 115 osoba koji su dobili doživotne kazne na vojnom sudu u Kairu za zločine počinjene 3. siječnja 2014. u provinciji Fayoum, 70 kilometara južno od Kaira. Optuženici su sudjelovali u nasilnom prosvjedu potpore svrgnutom predsjedniku Muhamedu Mursiju.

Pročitajte i ovo Žrtva nasilja ide u zatvor na 2,5 godine Žrtva Damira Škare o konačnoj presudi za silovanje: "Pravda je nekako spora, ali je pravedna, dostižna" Slika nije dostupna Egipatska pravda DJEČAKA (4) OSUDILI NA DOŽIVOTNI ZATVOR 'Ovdje je logika počinila samoubojstvo'

Vlasti, barem dio njih, dobro su znali koliko godina ima Ahmed. Naime, policija je još 2014. došla uhititi Ahmeda, no otkrili su kako je on još beba. Pa su umjesto njega - uhitili njegova oca Mansoura Quranija Shararu. U pritvoru su ga držali čak četiri mjeseca. Nakon što su ga pustili iz pritvora Mansour je pobjegao sa svojom obitelji i od tada se skrivao.

Unatoč tome što su znali da se radi o dječaku, dvije godine kasnije, osuđen je u odsutnosti na doživotan zatvor. Sud nije prihvatio ni Ahmedov rodni list koji je jedan od njegovih odvjetnika dostavio sudu. Nakon presude, njegov je otac u subotu dao intervju u kojem je rekao kako se boji za sinovu sigurnost. Tijekom emotivnog intervjua cijelo je vrijeme držao Ahmeda u rukama.

'Govore kako će mi uzeti sina. Ne dam ga nikome. Bože pomozi mi', plakao je Mansour pred kamerama.

Tek nakon toga, egipatske su vlasti priznale kako je došlo do pogreške i obećali da malog Ahmeda i njegoa oca neće dogoditi uhititi. U nedjelju je glasnogovornik vojnog tužiteljstva na Facebooku objavio kako je Ahmed zamijenjen s 16-godišnjakom istog imena i prezimena te da je ta presuda ustvari namijenjena toj drugoj osobi.

No, činjenica da je maleno dijete opće moglo biti osuđeno, iako su mnogi upozoravali kako je došlo do pogreške, povlači se pitanje vjerodostojnosti i neovisnosti egipatskih sudova. Udruge za ljudska prava već neko vrijeme prozivaju egipatsko pravosuđe zbog opetovanih masovnih osuđenja i izrečenih smrtnih kazni. Već 2014. i UN-ovi stručnjaci su upozorili da pravosudni sustav 'kritično treba reforme', no Egipat je takvu ocjenu žestoko odbacio.

Od 2013. Egipat je pod vojnom diktaturom predsjednika Abdela Fatah al-Sisija

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene