Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipat je objavio kako planira graditi novi kanal usporedno sa Sueskim kanalom koji je izgrađen prije 145 godina i projekt bi mogao koštati četiri milijarde dolara.


"Ovaj ogromni projekt predstavljat će stvaranje novog Sueskog kanala usporedno s postojećim ukupne duljine 72 kilometra", kazao je predsjednik uprave Sueskog kanala Mohab Mamish na konferenciji u Ismailiji, lučkom gradu na kanalu.

Vezani članci Fortrade - zlato - 1 Cijena zlata oborila novi rekord! Naučite kako možete trgovati cijenom zlata iz svoje kuće Slika nije dostupna 'Tragedija koja šokira cijelo čovječanstvo - Ispravna politika izgradnje zida'

Cilj projekta vrijednog milijarde dolara je povećanje opsega trgovine duž najbrže pomorske rute između Europe i Azije.

"Ukupni troškovi iskopa za novi kanal iznost će oko četiri milijarde dolara", kazao je Mamish.

Sadašnji Sueski kanal donosi godišnje oko pet milijarda dolara prihoda i jedan je od glavnih izvora stranih valuta za Egipat koji je pretrpio gubitke u turizmu i stranim ulaganjima nakon izbijanja nemira 2011.

Al-Sisi prisegnuo za predsjednika Egipta

Kako bi privukao nove brodove i povećao prihode Egipat planira poduzetnički razvoj na oko 76 tisuća četvornih kilometara oko kanala tijekom idućih godina.

Projekt uključuje gradnju industrijskih i logističkih zona uz kanal.

Mamish kaže da će projekt uključiti 35 kilometara zemljanih iskopa i 37 kilometara "proširenja i produbljivanja" što znači da bi sadašnji Sueski kanal dugačak 163 kilometra mogao biti proširen u okviru projekta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook