Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Egipat je objavio kako planira graditi novi kanal usporedno sa Sueskim kanalom koji je izgrađen prije 145 godina i projekt bi mogao koštati četiri milijarde dolara.


"Ovaj ogromni projekt predstavljat će stvaranje novog Sueskog kanala usporedno s postojećim ukupne duljine 72 kilometra", kazao je predsjednik uprave Sueskog kanala Mohab Mamish na konferenciji u Ismailiji, lučkom gradu na kanalu.

Vezani članci Grad smeća ''Grad smeća'' na svakom je koraku pun otpada, pogledajte kako se ljudi snalaze Projekt Medicinske škole Varaždin Medicinska škola Varaždin predstavila projekt kojim uspostavlja Regionalni centar kompetentnosti inovativnih zdravstvenih tehnologija

Cilj projekta vrijednog milijarde dolara je povećanje opsega trgovine duž najbrže pomorske rute između Europe i Azije.

"Ukupni troškovi iskopa za novi kanal iznost će oko četiri milijarde dolara", kazao je Mamish.

Sadašnji Sueski kanal donosi godišnje oko pet milijarda dolara prihoda i jedan je od glavnih izvora stranih valuta za Egipat koji je pretrpio gubitke u turizmu i stranim ulaganjima nakon izbijanja nemira 2011.

Al-Sisi prisegnuo za predsjednika Egipta

Kako bi privukao nove brodove i povećao prihode Egipat planira poduzetnički razvoj na oko 76 tisuća četvornih kilometara oko kanala tijekom idućih godina.

Projekt uključuje gradnju industrijskih i logističkih zona uz kanal.

Mamish kaže da će projekt uključiti 35 kilometara zemljanih iskopa i 37 kilometara "proširenja i produbljivanja" što znači da bi sadašnji Sueski kanal dugačak 163 kilometra mogao biti proširen u okviru projekta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju