Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Usporedno sa Sueskim

Egipatski golemi projekt: Novi kanal od 4 MILIJARDE dolara!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Egipat je objavio kako planira graditi novi kanal usporedno sa Sueskim kanalom koji je izgrađen prije 145 godina i projekt bi mogao koštati četiri milijarde dolara.

"Ovaj ogromni projekt predstavljat će stvaranje novog Sueskog kanala usporedno s postojećim ukupne duljine 72 kilometra", kazao je predsjednik uprave Sueskog kanala Mohab Mamish na konferenciji u Ismailiji, lučkom gradu na kanalu.

Pročitajte i ovo Ilustracija Važna stvar Jedna od najvećih investicija u hrvatski turizam: Hotelski div počinje s gradnjom POS stanovi; ilustracija - 1 I to su dočekali Kraj iščekivanja za šibenske obitelji: Ministar Bačić uručio im ključeve stanova

Cilj projekta vrijednog milijarde dolara je povećanje opsega trgovine duž najbrže pomorske rute između Europe i Azije.

"Ukupni troškovi iskopa za novi kanal iznost će oko četiri milijarde dolara", kazao je Mamish.

Sadašnji Sueski kanal donosi godišnje oko pet milijarda dolara prihoda i jedan je od glavnih izvora stranih valuta za Egipat koji je pretrpio gubitke u turizmu i stranim ulaganjima nakon izbijanja nemira 2011.

Al-Sisi prisegnuo za predsjednika Egipta

Kako bi privukao nove brodove i povećao prihode Egipat planira poduzetnički razvoj na oko 76 tisuća četvornih kilometara oko kanala tijekom idućih godina.

Projekt uključuje gradnju industrijskih i logističkih zona uz kanal.

Mamish kaže da će projekt uključiti 35 kilometara zemljanih iskopa i 37 kilometara "proširenja i produbljivanja" što znači da bi sadašnji Sueski kanal dugačak 163 kilometra mogao biti proširen u okviru projekta. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene