Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Novi javni istup

Edward Snowden: U Americi mi ne bi sudili pošteno!

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nekadašnji suradnik NSA Edward Snowden kaže da je u Hong Kong pobjegao jer u Americi ne bi imao pošteno suđenje nakon što je objavio tajne dokumente o prisluškivanju i praćenju.

Edward Snowden, bivši djelatnik Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) koji je otkrio da američke agencije prikupljaju milijune podataka s internetskih i telefonskih komunikacija iz cijelog svijeta, napisao je u ponedjeljak da ne bi mogao dobiti pošteno suđenje u SAD-u.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Ništa od izručenja SAD-u Putin: Snowden je u Moskvi, nismo ga očekivali, ali on je slobodan čovjek Slika nije dostupna Epopeja bez kraja WikiLeaks: Snowden nije zatražio azil samo u Ekvadoru

'Američka vlada je odmah i predvidljivo uništila svaku mogućnost poštenog suđenja kod kuće, kao što je učinila s drugim zviždačima, otvoreno me proglasivši krivim za izdaju... to nije pravda', rekao je Snowden na internetskoj stranici lista Guardian, na kojoj su mu danas čitatelji mogli postavljati pitanja.

>> Peking: Snowden nije kineski špijun, Amerika se mora ispričati

'Nisam otkrio nikakve američke operacije protiv legitimnih vojnih ciljeva', kazao je. 'Ukazao sam na to gdje je NSA hakirala civilnu infrastrukturu kao što su sveučilišta, bolnice i privatne tvrtke jer je to opasno.'

Snowden se krije u Hong Kongu od 20. svibnja. Američki Savezni istražni ured (FBI) ga istražuje, ali nije službeno zatraženo njegovo izručenje.

U međuvremenu je ekvadorski ministar vanjskih poslova Ricardo Patino izjavio u ponedjeljak u Londonu da bi Ekvador razmotrio Snowdenov zahtjev za azilom kada bi ga on zatražio. Po njegovim riječima, ekvadorska vlada bi proučila taj zahtjev 'odgovorno, kako smo učinili u slučaju Assangea'. (D.M./Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene