Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Europski sud pravde (ECJ) presudio je u četvrtak da se kazne za nepropisno parkiranje mogu naplaćivati u drugim državama članicama pod uvjetom da nalog za naplatu izda sud.


Sud je odluku donio u slučaju jednog Nijemca koji se 2010. nepropisno parkirao u Puli i žalio na kaznu.

Vezani članci Albin Kurti i Aleksandar Vučić Nakon kraha pregovora: Kosovska policija počet će kažnjavati vozače čija vozila imaju tablice kosovskih gradova izdane u Srbiji Ilustracija Bračni par iz pakla godinama seksualno zlostavljao djevojčicu, sudac na izricanju kazne: "Teško je zamisliti monstruozniji zločin"

Javno poduzeće "Pulaparking" zatražilo je od hrvatskog javnog bilježnika da Svenu Klausu Tederahnu izda nalog za prisilnu naplatu kazne u iznosu od 13 eura.

Tederahn nije želio platiti i slučaj je završio na Općinskom sudu koji je zatražio savjet od suda u Luxembourgu.

Problem je u tome što su kazne u takvim slučajevima višestruko veće zbog naknada za javne bilježnike i njemačke odvjetnike.

Hrvatski sud želio je znati jesu li nalozi za prisilnu naplatu koje izdaju javni bilježnici obuhvaćeni europskim zakonima i je li kazna za nepropisno parkiranje u skladu s odredbama građanskog i trgovačkog prava u EU.

ECJ je presudio da nalozi javnih bilježnika za prisilnu naplatu nisu dovoljni da bi bili pokriveni europskim pravom.

No, zaključio je da te vrste kazni spadaju pod europske zakone i da se mogu naplatiti ako odluku o tome donese nadležni sud. (Hina)

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju