Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je u petak da je u Sijera Leoneu zabilježen novi slučaj ebole, samo dan nakon što je proglasila kraj epidemije te bolesti u zapadnoj Africi.


"Možemo potvrditi slučaj ebole u Sijera Leoneu", rekao je WHO u priopćenju poslanom medijima.

Vezani članci Injekcija i cijepljenje, ilustracija (Foto: Getty Images) Je li odzvonilo jednoj od najsmrtonosnijih bolesti današnjice? "Uz ovaj lijek uspijeva preživjeti više od 90 posto zaraženih" Slika nije dostupna Imao je 2 godine, nitko ga nije znao po imenu, a sada ga cijeli svijet zna kao nultog pacijenta!

Epidemija ebole u Sijera Leoneu službeno je proglašena završenom 7. studenog prošle godine a završetak epidemije u cijeloj regiji zapadne Afrike objavljen je nakon što je u četvrtak objavljen kraj epidemije u Liberiji.

Glasnogovornik ministarstva zdravstva u Sijera Leoneu rekao je da su testovi na preminuloj osobi pokazali su da se radi o novoj žrtvi ebole. Ni spol ni dob preminule osobe nisu objavljeni, iako je ranije BBC objavio da se radi o dječaku koji je umro na sjeveru Sijera Leonea. Nije poznato kada je dječak umro.

Od prosinca 2013. od ebole je u Sijera Leoneu umrlo gotovo četiri tisuće ljudi, a u cijeloj regiji 11 tisuća.

Objavivši jučer kraj epidemije u zapadnoj Africi, u WHO-u su upozorili da su na tom području još mogući novi sporadični slučajevi bolesti.

Kraj prijenosa virusa sa čovjeka na čovjeka u određenoj zemlji objavljuje se nakon isteka inkubacijskog perioda od 21 dan od posljednjeg dvostruko potvrđenog negativnog rezultata testiranja na virus. (Hina)