Skijaši su poginuli iako su imali i prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno. Spasioci su ih uspjeli iskopati iz snijega, no nisu ih uspjeli oživjeti.

Galerija


Dva skijaša smrtno su stradala u lavinama, a tisuće turista ostale su zametene snijegom u velikim skijaškim centrima u austrijskim Alpama tijekom vikenda zbog gustog snijega koji je stvorio opasne uvjete.

Vezani članci Lavine odnose živote, ilustracija (Foto: AFP) Lavine u Austriji uzele nove žrtve: U blizini poznatog skijališta život izgubila trojica njemačkih skijaša, za četvrtim se još traga Snijeg je zatrpao Austriju (Foto: AFP) - 2 Snježna apokalipsa u Austriji: U lavini poginuo tinejdžer, 40 mjesta u Alpama odsječeno od svijeta

Više od pola metra snijega napadalo je od subote ujutro na sjevernim obroncima Alpa.

Opasnost od lavina na većini planinskih područja u Austriji označena je kao "visoka", što je druga najviša razina na ljestvici od pet stupnjeva.

Unatoč rizicima i upozorenjima neki su se skijaši svejedno otputili izvan skijaških staza, pa su dvojica njemačkih skijaša izgubila život u planinama pokrajine Vorarlberg na zapadu zemlje.

Skijaši su poginuli iako su imali i prsluke koji se napušu u slučaju lavine kako bi se održali na površini snijega. Stradali su odvojeno. Spasioci su ih uspjeli iskopati iz snijega, no nisu ih uspjeli oživjeti.

Treći smrtni slučaj zabilježen je u nedjelju u Vorarlbergu kada je švicarski daskaš u krivini izletio sa staze i sletio niz oštru padinu te poginuo nakon što se glavom zabio u duboki snijeg.

Oko 12.000 turista ostalo je zameteno u skijalištu Saalbach-Hinterglemm do nedjelje poslijepodne kada su stručnjaci kontroliranom eksplozijom pokrenuli lavinu i oslobodili mjesto, kazao je za dpa gradonačelnik Alois Hasenauer.

U Obertauernu ceste su i dalje zatvorene, no konvoji stotina skijaša koji su željeli napustiti to područje organizirani su uz pomoć hitnih službi u nedjelju poslijepodne.

Zimsko vrijeme uzrokovalo je probleme i u drugim dijelovima zemlje, gdje se drveće rušilo pod teretom snježnog pokrivača na ceste i željezničke pruge, a palo je i nekoliko dalekovoda. (Hina)