Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dvojica bivših pripadnika vojske bosanskih Srba uhićena su u ponedjeljak u Prijedoru po nalogu Tužiteljstva Bosne i Hercegovine koje ih tereti da su 1992. počinili ratne zločine nad civilima hrvatske, bošnjačke i romske nacionalnosti uključujući ubojstvo najmanje devetnaest osoba, potvrđeno je tijekom dana iz sjedišta državnog tužiteljstva u Sarajevu.


Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) priveli su Boru Milojicu (54) i Želislava Ribića (62) koji su bili pripadnici tzv. Ljubijskog bataljuna vojske bosanskih Srba i sudjelovali su u napadu na nesrpsko stanovništvo na području Prijedora i okolnih mjesta poput Hambarina, Ravske i Ljubije.

Vezani članci Planinar poginuo u lavini u BiH S planine Prenj evakuirano tijelo planinara stradalog u jučerašnjoj lavini Slika nije dostupna Ratni zločin: Trojica Srba optužena za ubojstvo devet civila, najmlađi je imao 17 godina

Cilj tog napada bio je progon cjelokupnog nesrpskog staovništva a u ovoj kampanji etničkog čišćenja dvojica uhićenih osobno su ubili devetnaest civila u tim mjestima.

Istragom je utvrđeno kako su pogubili devet Bošnjaka, devet Roma i jednu osobu hrvatske nacionalnosti u Ravskoj.

Neke od žrtava ubijene su pred članovima njihovih obitelji. Zbog toga ih Tužiteljstvo BiH tereti za kazneno djelo zločina protiv čovječnosti.

Prijedor je bio poprište najbrutalnijih etničkih progona na samom početku rata u BiH. Sa šireg prijedorskog područja paravojne snage bosanskih Srba prognale su više od 50 tisuća osoba nesrpske nacionalnosti a ubijeno je preko tri tisuće muškaraca, žena i djece. (Hina)