Obavijesti Video Pretražite Navigacija
rasistički napad?

Dvije žene izbodene kod Eiffelova tornja: "Izvukla je nož i posjekla me po glavi, rebrima i ruci. Zatim je napala moju rođakinju"

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvije žene izbodene su u blizini Eiffelova tornja u nedjelju u Parizu. Za napad su uhićene dvije osumnjičenice, a policija smatra da se radi o rasističkom napadu.

Ozlijeđene su dvije Muslimanke, a napale su ih bjelkinje uz uzvike "prljavi Arapi".

Pročitajte i ovo Napad na reportera Poziva gledajte od 19 sati Reporter Poziva napadnut tijekom snimanja emisije Ilustracija u pritvoru je Mladić (24) nožem napao 27-godišnjaka u Varaždinu i teško ga ozlijedio

Jedna žrtva završila je u bolnici s ozljedama pluća, dok su drugoj morali operirati šaku.

Policija je informaciju o napadu objavila tek u utorak nakon što su se na društvenim mrežama pojavile fotografije i video napada, a građani su zahtijevali službene informacije.

Jedna od žrtava, Kenza (49), ispričala je kako su bile u obiteljskoj šetnji s još tri odrasle osobe i četvero djece kada su u blizini Eiffelova tornja u parku naišle na dvije žene koje su bile sa psima. Psi nisu bili na uzici i djeca su se uplašila pa je jedna od žrtava zamolila vlasnice da zavežu pse. One su to odbile učiniti i uslijedila je svađa u kojoj je bilo i rasnih uvreda, a ubrzo je uslijedio i napad.

"Jedna od njih izvukla je nož i posjekla me po glavi, rebrima i ruci. Zatim je napala moju rođakinju", ispričala je napadnuta žena, prenosi Mirror.

Djelatnici obližnjih trgovina uspjeli su zadržati jednu napadačicu do dolaska policije, a druga je uhićena ubrzo nakon toga.

Još sedmero ljudi uhićeno zbog ubojstva francuskog nastavnika

Još sedmero ljudi, uključujući i dvoje maloljetnika, predano je sucu tijekom noći na srijedu u istrazi prošlotjednog ubojstva francuskog nastavnika Samuela Patyja, rekao je dužnosnik francuskog antiterorističkog tužiteljskog ureda.

Patyja je 16. listopada usred bijela dana ispred škole u kojoj je predavao u pariškom predgrađu dekapitirao 18-godišnjak čečenskog porijekla. Policija je potom usmrtila napadača.

Istražitelji kažu da se tinejdžer želio osvetiti zato što je nastavnik na satu slobode izražavanja pokazivao karikature proroka Muhameda. Muslimani vjeruju da je bilo kakvo prikazivanje proroka blasfemično.

Ubojstvo je šokiralo Francusku te je podsjetilo na napad od prije pet godina na ured satiričkog lista Charlie Hebdoa, nakon što je list objavio karikature proroka Muhameda. Javne osobe nazvale su ubojstvo napadom na Republiku i francuske vrijednosti.

U srijedu će na pariškom sveučilištu Sorbonne biti održana nacionalna komemoracija za Patyja.

Samuel Paty bit će posmrtno odlikovan najvećim francuskim priznanjem Legijom časti, objavio je u utorak ministar obrazovanja.

Francuski ministar pravosuđa Eric Dupond-Moretti odbacio je u utorak sve kritike da je bilo "propusta" u praćenju mladog čečenskog Rusa koji je profesoru odrubio glavu.


 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene