Vojnici korejske Narodne vojske (KPA) čuvaju stražu prije linije vojne razgraničenja koja odvaja Sjevernu i Južnu Koreju (Foto: AFP)
Vojnici korejske Narodne vojske (KPA) čuvaju stražu prije linije vojne razgraničenja koja odvaja Sjevernu i Južnu Koreju (Foto: AFP)

Dvije Koreje su u nedjelju počele uklanjati 20 stražarnica duž svoje zajedničke granice u okviru planiranog smanjenja međusobne napetosti.


Stražarnice se uklanjanju u skladu s dogovorom koji su dvojica generala postigla krajem listopada. Vojnici su u nedjelju počeli rušiti dvadeset predviđenih stražarnica koje su prethodno ispraznili, u razvojačenoj zoni između dviju Koreja, objavila je južnokorejska novinska agencija Yonhap prenoseći priopćenje južnokorejskog ministarstva obrane.

Vezani članci Požar i višestruko ubojstvo u Južnoj Koreji (Foto: AFP) Kasnila mu plaća pa je od bijesa zapalio stan. Kad su susjedi počeli bježati od vatre, nasrnuo je nožem na njih Cheorwon (Foto: AFP) Sjeverna i Južna Koreja počele uklanjati minska polja

Južna Koreja ima oko 60 takvih stražarnica duž ostatka granice a Sjeverna oko 160, dodaje agencija.

Zajednička sigurnosna zona (JSA) u selu Panmunjomu na granici, gdje je potpisano primirje u Korejskom ratu vođenom 1950-53, jedini je dio 250 km duge međukorejske granice na kojemu se vojnici dviju zemalja gledaju oči u oči.

Inicijativa je dio diplomatskih napora za smanjenje vojne napetosti na granici o kojima su se u rujnu u Pyongyangu dogovorili sjevernokorejski čelnik Kim Jong-un i južnokorejski predsjednik Moon Jae-in.

(Hina)