Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zbog odlične suradnje institucija

Europa nije zaboravila: DUZS dobio veliko priznanje za borbu s katastrofalnim požarima u 2017.

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
U organizaciji Udruge europskog broja za hitne službe (EENA- European Emergency Number Association) u srijedu su u Ljubljani svečano dodijeljene nagrade "112 Awards“ koje ta udruga dodjeljuje u sklopu svoje redovite godišnje konferencije, a u kategoriji “Best International Cooperation” nagradu je među ostalima dobila i hrvatska Državna uprava za zaštitu i spašavanje (DUZS).

Ove godine EENA je odlučila istaknuti izvrsnu suradnju institucija tijekom prošlogodišnje borbe protiv šumskih požara te je u kategoriji “Best International Cooperation” dodijelila nagradu Koordinacijskom centru za odgovor na hitne situacije (ERCC), koji je operativni centar Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, te mjerodavnim nacionalnim institucijama država koje su se istaknule izvanrednom suradnjom pri razmjeni informacija, priopćio je DUZS.

Pročitajte i ovo Slovenski političar Janez Janša zahtijevaju konzultativni referendum Slovenija odgodila priznanje Palestine Ilustracija Ubrzo bi mogla i Slovenija Unatoč bijesu Izraela, ove tri države i službeno će priznali palestinsku državu

Nagradu u kategoriji “Best International Cooperation” dobila je među ostalima i Državna uprava za zaštitu i spašavanje kao kontaktna točka za Republiku Hrvatsku koja aktivno sudjeluje u razmjeni informacija s drugim državama članicama putem ERCC-a. U ime Državne uprave za zaštitu i spašavanje nagradu je preuzeo načelnik Državnog informacijskog i komunikacijskog sustava zaštite i spašavanja Davor Spevec.

Tijekom prošlogodišnje sezone požara Sektor za vatrogastvo DUZS-a je svaki tjedan putem videokonferencije s ERCC-om razmjenjivao informacije o aktualnim događajima vezanim uz požare te o aktivnostima planiranim na temelju vremenske prognoze i indeksa opasnosti od nastajanja šumskih požara. Također, jedan do dva predstavnika vatrogastva iz Republike Hrvatske svake godine tijekom požarne sezone tjedan dana sudjeluju u radu ERCC-a. Na zahtjev DUZS-a ERCC dostavlja satelitske snimke požarom pogođenog područja radi vođenja akcije gašenja požara, a razmjenom informacija definiraju se i procedure u slučaju aktiviranja zahtjeva za pomoć u gašenju šumskih požara, podsjeća DUZS.

Na svečanoj dodjeli nagrada bili su mnogi visoki uzvanici iz državnih i javnih institucija te hitnih službi iz mnogih europskih zemalja.

Europska komisija ima ključnu ulogu pri koordinaciji mjera u kriznim situacijama u Europi i svijetu, što joj je omogućeno putem Mehanizma Europske unije za civilnu zaštitu, a Koordinacijski centar za odgovor na hitne situacije (ERCC) neprestano prati trenutačne i moguće krize. U tom se centru koordinira komunikacija među pogođenom zemljom, stručnjacima na terenu i zemljama sudionicama u Mehanizmu Europske unije za civilnu zaštitu.

Mehanizam je uspostavljen kako bi se omogućila koordinirana pomoć država sudionica žrtvama prirodnih nesreća i nesreća uzrokovanih ljudskim djelovanjem u Europi i drugdje, a u nj je trenutačno uključeno svih 28 država članica Europske unije te Island, Crna Gora, Norveška, Makedonija, Turska i Srbija. Pomoć koju nude zemlje sudionice prilagođava se potrebama, navodi DUZS. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene