Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Izglasan zakon

Pala je odluka: Ujedinjeno Kraljevstvo tražitelje azila šalje u Ruandu, stigao odgovor UN-a

Rishi Sunak, britanski premijer
Rishi Sunak, britanski premijer Foto: Afp
Nakon izglasanog zakona u Ujedinjenom kraljevstvu da se ilegalne migrante koji zatraže azil pošalje u Ruandu, reagirali dužnosnici UN-a.

Dvojica visokih dužnosnika Ujedinjenih naroda pozvali su u utorak Veliku Britaniju da preispita svoj plan o prebacivanju tražitelja azila u Ruandu, upozorivši da bi taj potez imao štetan utjecaj na ljudska prava i zaštitu izbjeglica.

U zajedničkoj izjavi, Filippo Grandi, visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, i Volker Turk, visoki povjerenik UN-a za ljudska prava, pozvali su Veliku Britaniju da umjesto toga poduzme praktične mjere za rješavanje problema neregularnih tokova migranata i izbjeglica.

"Novi zakon označava daljnji korak u udaljavanju od duge tradicije Ujedinjenog Kraljevstva pružanja utočišta onima kojima je potrebno, čime se također krši Konvencija o izbjeglicama", rekao je Grandi.

Turk, koji je i ranije kritizirao plan, rekao je da zakon "ozbiljno ometa vladavinu prava u Ujedinjenom Kraljevstvu i postavlja opasan presedan na globalnoj razini".

Pročitajte i ovo Britanski premijer Rishi Sunak Na sastanku s Meloni Britanski premijer upozorio: "Migracije će nas preplaviti ako ne promijenimo globalne zakone"

Britanski parlament u ponedjeljak je usvojio zakon koji omogućava slanje ilegalnih migranata u Ruandu gdje će se obrađivati njihovi zahtjevi za azilom.

Britanski premijer Rishi Sunak obećao je u ponedjeljak da će u roku od 10 do 12 tjedana početi slati u Ruandu tražitelje azila. Sunak je objavio da je vlada rezervirala komercijalne čarter zrakoplove i obučila osoblje da šalje migrante u Ruandu.

Deseci tisuća migranata, od kojih mnogi bježe od ratova i siromaštva u Africi, na Bliskom istoku i u Aziji, stigli su do Britanije posljednjih godina prelaskom La Manchea u malim čamcima na riskantnim putovanjima koja organiziraju bande krijumčara ljudi.

Pročitajte i ovo Ilustracija čamca s migrantima Smrtonosan prijelaz Strašna tragedija u La Mancheu: Prevrnuo se čamac pun migranata, djevojčica preminula

Zaustavljanje dotoka migranata je prioritet za britansku vladu, ali kritičari kažu da je plan da se ljudi deportiraju u Ruandu umjesto da se tražitelji azila rješavaju u Britaniji nehuman.

Prema politici formuliranoj prije dvije godine i dogovorenoj s Ruandom, svaki tražitelj azila koji ilegalno stigne u Britaniju bit će poslan u Ruandu prema shemi za koju vlada kaže da će spriječiti prelazak kanala i razbiti sadašnji model krijumčarenja ljudi.

To će se odnositi i na one koji su zatražili azil u Velikoj Britaniji i nikada ranije nisu kročili na afrički kontinent.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene