Odluka savezne porote da Džohar Carnajev zaslužuje pogubljenje za postavljanje bombe na bostonskom maratonu početak je dugog procesa izvršenja smrtne kazne koji bi mogao potrajati godinama, možda i desetljećima.


Ovo je 75. slučaj da je savezna porota proglasila smrtnu kaznu od 1988. Ali od 1964. savezna vlada izvršila je samo tri pogubljenja, sva tri nakon 2001. Najpoznatije je bilo smaknuće bombaša iz Oklahome Timonthyja McVeigha.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Nisam mogla vidjeti moje noge. Moje kosti su doslovno ležale na pločniku pored mene' Slika nije dostupna Bostonski bombaš izlazi pred sud: Licem u lice s obiteljima poginulih i oskaćenih

Odluku državnog tužitelja da za Carnajeva traži smrtnu kaznu kritizirali su čak i članovi obitelji nekih njegovih žrtava. Smatraju da će prizivni proces koji je dug i u slučajevima osude na smrt obavezan, samo služiti Carnajevljevoj propagandi i zadržati ga u fokusu medija, a njih tjerati da iznova proživljavaju užase s bostonskog maratona.

'Nisam mogla vidjeti moje noge. Moje kosti su doslovno ležale na pločniku pored mene'

Osuda na doživotni zatvor bez prava na pomilovanje, jedina alternativa za mnoge optužbe protiv Carnajeva, poslala bi ga izravno u zatvor i daleko od medija do kraja života. I uskratila bi mu mogućnost da ga u svijetu radikalnog islama smatraju mučenikom, kažu članovi obitelji žrtava.

Pronalazak članova porote koji su voljni podržati smrtnu kaznu bio je pravi izazov u Massachusettsu, saveznoj državi u kojoj takve kazne nema, ali tužiteljstvu je to uspjelo.

Američka porota je u petak, nakon petnaestosatnog vijećanja jednoglasno osudila na smrt Džohara Carnajeva koji je pomogao u aktiviranju bombe na bostonskom maratonu 2013., pri čemu su ubijene tri osobe, a 264 su ozlijeđene.

Savezna porota donijela je odluku da se Carnajev pogubi smrtonosnom injekcijom.

Isti ga je sastav porote prošli mjesec proglasio krivim zbog izrade i postavljanja dviju bombi kućne izrade na bostonskom maratonu 15. travnja 2013.

U deset tjedana porota je saslušala 150 svjedoka, među kojima su i brojni sudionici maratona.

Tužitelji su Carnajeva opisali kao pristašu al Kaidinih militantnih islamističkih stajališta koji je izveo napad u znak osvete za američke vojne pohode u pretežito islamskim zemljama. Zločin je počinio zajedno s bratom Tamerlanom, koji je ubijen tijekom policijske potjere nakon napada.

Carnajev je presudu saslušao lagano pognute glave i nije pokazao nikakvu reakciju, opisao je The Boston Globe. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju