Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Dubrovačko-neretvanski župan Nikola Dobroslavić i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković osudili su u subotu potez tvrtki Elitech i Razvoj golf koje su pred Međunarodnim centom za rješavanje investicijskih sporova (ICSID) u Washingtonu pokrenule arbitražu zbog navodnog blokiranja projekta golfa na Srđu.


Župan je ustvrdio da ih je iznenadio potez investitora, a smatra da je riječ o pritisku na Vladu, regionalnu i lokalnu samoupravu pa i na sudstvo. Dodao je pritom kako nije dobro da se u poplavi tužbi protiv Hrvatske pojavljuje još jedna.

Vezani članci Slika nije dostupna Traže brisanje projekta golfa na Srđu iz prostornih planova Slika nije dostupna GOLF NA SRĐU Vlahušić: ''Takvog investitora nema u cijeloj Hrvatskoj''

Poručio je također da ne vidi nikakvu prepreku u tom ulagačkom postupku, dodavši da svi, uključujući i investitore, moraju poštivati hrvatske zakone i odluke hrvatskih sudova.

"Svi moramo poštivati zakone, a studije, ako su dokazale neškodljivost za okoliš, bit će prihvaćene i projekt može ići dalje'', rekao je župan, koji smatra da je na tvrtkama da nastave projekt.

"Pritisak na administaraciju"

Franković je ocijenio kako je taj potez pokazao da investitori očito ne žele biti društveno odgovorni. ''U Hrvatskoj su jasni zakoni i svaki projekt mora dokazati neškodljivost za okoliš kako bi bio prihvatljiv i Gradu i građanima. Ovakav potez prije konačne ocjene Studije utjecaja na okoliš u najblažu ruku možemo reći da je svojevrsni pritisak i na administraciju i na Hrvatsku", rekao je Franković. Po njegovim riječima moguće je da se radi o špekulantima, što će se vidjeti u budućnosti.

Franković podsjeća kako je više puta govorio da je projekt golfa na Srđu, pokaže li se ekološki prihvatljivim, potreban i dobar za Dubrovniku.

Na nepravilnosti projekta Srđ ukazao je i politički tajnik Mosta nezavisnih lista i županijski vijećnik Nikola Grmoja. "Kada se investitor koji protiv sebe ima tri pravomoćne presude bavi prijetnjama arbitražom, a ne ispravljanjem nezakonitosti, stječe se dojam da im nikada nije bila ni namjera ozbiljno graditi na Srđu nego trgovati dozvolama koje su im izdali ili će izdati oni koji nisu dostojni raditi u javnim službama", poručio je Grmoja.

Projekt vrijedan više milijardi kuna

Elitech je osnivač tvrtke Razvoj golf, koja predstavlja investitora u projektu izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na platou Srđ ponad Dubrovnika, vrijednog više milijardi kuna.

Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja izdalo je 12. listopada 2015. lokacijsku dozvolu za projekt golfa na Srđu podnositelju zahtjeva tvrtki Razvoj Golf u vrijeme kada je Vlada bila tehnička.

Dozvola je postala izvršna 23. listopada, a uključivala je izgradnju sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem (18+9 rupa), izgradnju vodoopskrbnog vodovoda te rekonstrukciju prometnice od Jadranske magistrale (D8) do Bosanke.

Kako stoji u lokacijskoj dozvoli, tvrtka Razvoj Golf zahtjev je podnijela 31. srpnja 2015., a između ostalog je utvrđeno kako se planirani zahvat provodi u skladu sa županijskim prostornim planom, PPU-om i GUP-om Grada Dubrovnika, kao i UPU-om Športsko-rekreacijskog centra s golf igralištem i turističkim zonama Bosanka sjever i Bosanka jug.

Protiv te lokacijske dozvole upravni spor podnijela je građanska inicijativa Srđ je naš, koja se otpočetka protivila realizaciji tog projekta, tvrdeći da je riječ o nezakonitom planu izgradnje projekta golfa na Srđu.

Isticali su da je u Prostornom planu predviđen sportsko-rekreacijski centar na Srđu koji bi trebao biti izgrađen u interesu građana, ali su s vremenom rasli apetiti investitora koji su se pritom mijenjali pa je 2003. za projekt rečeno da vrijedi 90 milijuna eura da bi vrijednost u međuvremenu prešla milijardu eura. S tri predviđena terena za golf i javnim sadržajima projekt je spao na jedan teren, dok je sve ostalo postala zona za gradnju apartmana i vila za prodaju.

Na Upravnom sudu u Splitu u veljači ove godine poništena je lokacijska dozvola za projekt golfa na Srđu, nakon što je u rujnu prošle godine za taj projekt 'srušena' Studija utjecaja na okoliš.

Upravni sud u Splitu je lani u rujnu ukinuo rješenje Ministarstva zaštite okoliša i prirode o prihvatljivosti Studije utjecaja na okoliš izgradnje sportsko-rekreacijskog centra s golf igralištem na Srđu.

Predstavnici tvrtke Razvoj golf, odnosno investitora već su najavljivali mogućnost tužbe zbog tog projekta, upozoravajući da ni nakon deset godina i uloženih 130 milijuna eura ne mogu pokrenuti projekt.

Neki mediji navode da se vrijednost te tužbe podnesene 6. rujna procjenjuje se na 500 milijuna eura. (Hina)
 

Još brže do svakodnevnih vijesti prilagođenih tebi. PREUZMI novu Još lakše do najnovijih vijesti o poznatima. Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju