Obavijesti Video Pretražite Navigacija
HOĆE LI GOVORITI I O IMOVINI?

Što čeka Šuicu na ključnom saslušanju? "Bit će teških pitanja i izazovno. Imamo zastupnike koji su poput aktivista"

Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1
Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 DNEVNIK.hr
Aktualno Galerija Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 1 Foto: DNEVNIK.hr Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Dubravka Šuica (Foto: Dnevnik.hr) - 2 Foto: DNEVNIK.hr +0 Katarina Alvir (Foto: Dnevnik.hr) Galerija 1/3 >>
Dubravka Šuica u četvrtak izlazi pred odbore Europskog parlamenta. Očekuje ju trosatno ispitivanje, nakon kojega će članovi odbora odlučiti o podršci za funkciju potpredsjednice za demografiju i demokraciju. O saslušanju, ali i pitanju obiteljske imovine Šuica u Bruxellesu u srijedu nije htjela govoriti.

Dan prije saslušanja u Bruxellesu Dubravka Šuica je pred zgradom Europskog parlamenta opušteno gledala linđo dubrovačke udruge. Prije njihova nastupa novinarima je jasno dala do znanja da o drugim temama nema namjeru razgovarati.

Pročitajte i ovo Ilustracija pokrenuta istraga Oštećeni plinovod i telekomunikacijski kabel u Baltičkom moru: "Oni su žile kucavice financijskih tržišta i globalne trgovine" Ursula von der Leyen Govor o stanju EU-a Ursula von der Leyen najavila važne novosti u borbi protiv korone, ali i za dostojanstvo rada: ''Nekima se ne isplati raditi''

Potencijalna potpredsjednica za demografiju i demokraciju pred članove Odbora za ustavna pitanja i Odbora za rad i socijalnu politiku izlazi u četvrtak u 18:30. Šuica će imati uvodno i završno izlaganje, a 25 zastupnika postavit će joj pitanja, koja su unaprijed dogovorena u političkim grupacijama.

"Naravno da će biti izazovno, naravno da će biti teških pitanja. Imamo zastupnike koji su poput aktivista pa postavljaju pitanja koja se dosad na taj način nisu postavljala u parlamentu", otkrila je Danuta Hubner, poljska zastupnica u Europskom parlamentu, AFCO.

Što od hrvatske kandidatkinje očekuju njezini hrvatski kolege u Europskom parlamentu? "To je na samoj gospođi Šuici, kako se pripremila. Što se nas tiče, bit ćemo kritični, ali ćemo biti svakako pozitivni. Možda bi hmogao parafrazirati jednu izjavu iz jednog filma: 'Naša kandidatkinja nije nešto vrijedna, ali je vrijeđati ne damo'", kazao je europarlamentarac (SDP/S&D) Fred Matić.

Saslušanje Dubravke Šuice u Europskom parlamentu

Hoće li se tko od europarlamentaraca zanimati za imovinu Dubravke Šuice, tek ćemo vidjeti. U HDZ-u smatraju da ništa nije sporno u tome što je objavila popis, ali ne i vrijednost obiteljske imovine.

"Ona je iskusna političarka i iskusna zastupnica u EP-u, koja je izuzetno ugledna. Događa se politička borba između grupacija i uništavanje karaktera, kojim se Hrvatska pokušava na neki način poniziti", kazala je Željana Zovko, europarlamentarka HDZ/EPP-a.

Dvoje kandidata za povjerenike već je dobilo crveno svjetlo. Rumunjska i Mađarska moraju predložiti nova imena. U Bruxellesu sve prati reporterka Dnevnika Nove TV Katarina Alvir.

"Je li Dubravka Šuica dobila zeleno svjetlo ili ne, znat ćemo u četvrtak nakon saslušanja, najvjerojatnije kasno navečer. Ako se to ne dogodi u četvrtak kasno navečer, sve bi trebalo biti poznato u petak ujutro. Ako Šuica ne dobije povjerenje nadležnog odbora, onda je odluka na šefici Europske komisije Ursuli von der Leyen.

Von der Leyen tada može birati - ili će od hrvatske Vlade zatražiti da predloži novog kandidata odnosno kandidatkinju, ili može inzistirati da je baš Šuica ta osoba koju ona želi u svojem timu. Međutim, takvim bi inzistiranjem Von der Leyen stavila dosta toga na kocku zato što za 20 dana Europski parlament glasa o cijelom sazivu Komisije.

Ako su tu kandidati koje nadležni odbori parlamenta nisu odobrili, Ursula von der Leyen tada može riskirati da joj cijela Komisija padne. Mogućnost da će ona uzeti kandidata koji nije odobren malo je vjerojatna, o kojem se god kandidatu radilo", rekla je Alvir. 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene