Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Zemlja na rubu propasti

HIV - još jedna u nizu 'noćnih mora' Afganistana

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Afganistan - zemlja koja proizvodi 90 posto opijuma na svijetu bori se sa sve većim brojem ovisnika - trenutno ih je milijun.

Ispod jednog mosta u Kabulu deseci narkomana žive u prljavštini, većinu vremena provode pušeći opijum i ubrizgavajući si heroin, i to najčešće iskorištenim iglama izlažući se opasnosti od HIV-a. Svako jutro obilaze ih volonteri nevladine organizacije Medcins du Monde i dijele im čiste igle i kondome kako bi smanjili širenje bolesti.

Pročitajte i ovo Ilustracija U više država Trojica Hrvata prošvercala stotine kilograma droge po Europi, USKOK otkrio kako su to učinili Ilustracija Istraga Akcija USKOK-a u Splitu, pod istragom tri osobe

>> Opijum ubija više ljudi od rata

>> Afganistan: Opijum jeftiniji od vode

Od milijun ovisnika, koliko se pretpostavlja da ih živi u Afganistanu, njih 20 tisuća je na heroinu od čega 80 posto koristi rabljene igle. Obavijen neznanjem i tabuom HIV se uvukao u afganistansko društvo i pridružio se nizu problema s kojim se suočava ova zemlja. Službena brojka oboljelih od HIV-a je 613, no zdravstveni djelatnici strahuju da je ta brojka puno veća.

Homoseksualnost - najveći tabu

Oni koji možda sumnjaju da imaju HIV ne žele ni doći na testiranje jer se ta bolest u Afganistanu povezuje s promiskuitetom i homoseksualnošću - velikim tabuima. Dodatan problem je i društvena stigma koju oboljeli imaju u ovoj konzervativnoj muslimanskoj zemlji.

'Ostali dečki u bolnici znaju da sam bolestan, ali da to sazna moja majka, ubilo bi ju. Molim se Bogu da me izliječi od ove bolesti', tvrdi 26-godišnji pacijent klinike u Kabulu. Veći dio pomoći za borbu protiv HIV-a Afganistan dobiva od Svjetske banke koja im je u posljednje tri godine donirala oko 10 milijuna dolara.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene