Kokain visoke čistoće i druga droga vrijedna oko 53 milijuna funti doplutali su na plaže na jugozapadu Francuske. Vlasti su pozvale građane da ne diraju pakete s drogom.

Galerija


Tijekom posljednjih nekoliko tjedana na plaže duž atlanske obale na jugozapadu Francuske doplutalo je više od 750 kilograma droge vrijedne oko 53 milijuna funti. Misteriozni paketi počeli su se pojavljivati tijekom posljednjih tjedana, a stručnjaci upozoravaju da se radi o velikoj opasnosti za zdravlje ljudi.

Vezani članci Zaplijena kokaina, ilustracija Krijumčarima droge s područja bivše Jugoslavije najzanimljivija Španjolska Kokain, ilustracija Cijena je stabilna, a čistoća raste: Kokain u Europi nikad dostupniji, dileri se u pandemiji prebacili na dostavu

Nadležno tužiteljstvo priopćilo je da se radi o kokainu iznimne čistoće te upozorilo da se droga "ne smije konzumirati u tom obliku jer postoji vrlo visok rizik od predoziranja". U posljednjem zabilježenom slučaju dvojica šetača na plaži jugozapadno od Bordeauxa u petak su pronašla pakete od tri kilograma kokaina, piše Daily Mail.

Lokalne vlasti upozorile su građane da ne diraju pakete ako ih pronađu, već da o pronalasku obavijeste policiju. Građani koji se ipak odluče uzeti paket riskiraju 10-godišnju zatvorsku kaznu zbog posjedovanja droge.

U tijeku je istraga koja bi trebala otkriti otkud se tolika količine droge našla u moru. Javni tužitelj grada Reness Philippe Astruc vjeruje da je kokain najvjerojatnije stigao iz Južne Amerike. "Radi se o proizvodu iznimne čistoće koji se ne smije konzumirati u ovom obliku jer postoji vrlo visok rizik od predoziranja", kazao je Astruc te dodao da droga predstavlja neposredan zdravstveni rizik.