Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Droga na godinu ubije 80.000 Rusa, izjavio je danas visoki dužnosnik službe za borbu protiv narkotika, a udruge za ljudska prava upozoravaju da je ruskoj strategiji suzbijanja ovisnosti nužno potrebna reforma.


Oko 70.000 stanovnika Rusije godišnje umre od bolesti koje su posljedica uzimanja droge, a još 10.000 smrtno strada zbog predoziranja, rekao je Aleksandar Janevski, šef Službe za kontrolu narkotika.

Vezani članci U Opuzenu zaplijenjeno 73kg kokaina - 2 Istražni zatvor za dilere kokaina pronađenog u bananama kod Opuzena, o jednom od osumnjičenih se oglasio HDZ Policija zaplijenila kokain Policija otkrila detalje zapljene kokaina vrijednog više desetaka milijuna kuna, objavili i video akcije: "Dvojica su vadila drogu, treći je čuvao stražu"

"Rusija se nalazi u pojasu droge. Heroin je na jugu, sintetičke droge dolaze sa Zapada, a sve je veća domaća proizvodnja", rekao je Janevski na konferenciji za novinare.

Human Rights Watch kritizirao je Rusiju jer nije modernizirala
svoj program liječenja ovisnosti i u njega ugradila pozitivna
međunarodna iskustva, pa su ovisnici izloženi većem riziku od zaraze.

Osim toga, ruski zakoni zabranjuju liječenje heroinskih ovisnika zamjenskom terapijom metadonom, unatoč tome što se ona pokazala uspješnom u mnogobrojnim zemljama.

UN je prošlog mjeseca pozvao Rusiju i bivše srednjoazijske sovjetske republike da suzbiju krijumčarenje narkotika iz Afganistana u Europu, tvrdeći da se tako zarađenim novcem financira globalni terorizam.