Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Drnovšek proziva Janšu da vodi kampanju protiv njega

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Slovenski predsjednik Janez Drnovšek je ustvrdio da vlada konstruiranom aferom uništava obavještajnu agenciju SOVA i da je posrijedi kampanja protiv njega osobno reagirajući na optužbe vlade kako se iz 'crnog fonda' agencije plaćalo troškove njegova alternativnog liječenja.

'Pokušavaju slomiti predsjednika države jer im se nije pokorio, a ako im to uspije nigdje se neće zaustaviti', rekao je Drnovšek, dodajući kako ga sadašnja vlada želi kompromitirati iako je najavio da se neće kandidirati za drugi predsjednički mandat na izborima koji se održavaju krajem godine.

Pročitajte i ovo Robert Golob najavio premijer Golob Slovenija će priznati palestinsku državu: "Užasi koje svaki dan gledamo u Gazi su nedopustivi" Slika nije dostupna Problemi u susjedstvu Slovenija: Teško do nove vladajuće koalicije

'Možda se boje da ću kandidirati na parlamentarnim izborima', dodao je Drnovšek.

Zanijekao je da je znao ili naredio da se indijskom iscjelitelju koji je prije dvije godine u Ljubljanu doputovao iz Frankfurta plati avionska karta. 

Dokumente o dolasku indijskog iscjelitelja prema nalogu bivšeg direktora agencije SOVA Iztoka Podbregara, koji sada radi u Drnovšekovu uredu, vladina je skupina za istraživanje
nepravilnosti u agenciji sredinom tjedna deklasificirala i predstavila javnosti kao jedan od dokaza za postojanje 'ilegalnog crnog fonda' i financijske nepravilnosti u njenom radu.

Drnovšek je rekao da je djelovanje vladine skupine 'uništilo'
obavještajnu agenciju SOVA.

'Tko će sada s njom surađivati, kad političari koji vode računa o vlastitom interesu, a ne interesu države, tamo odlaze svaki dan i unište svaku tajnu', rekao je Drnovšek.

Slovenski premijer Janez Janša je, reagirajući na Drnovšekove navode, izjavio je kako nisu točne špekulacije da vlada protiv Drnovšeka ima dokaze kojima bi mogli opravdati postupak predsjednikova opoziva, odnosno ustavnu optužbu da je kršio ustav i zakon opoziva, ali da će inzistirati na istraživanju agencije i nepravilnosti u njezinu radu 'makar trajalo i godinu dana'.

Janša je ocijenio da se cijela afera u javnosti pokušava 'banalizirati'. Ustvrdio je da je vladina skupina u djelovanju tajne agencije već do sada otkrila više slučajeva teških nepravilnosti. 

Dodao je da će se vlada i on osobno u vezi s otkrivenim
nepravilnostima u radu obavještajne agencije ponašati prema pravilu da su svi jednaki pred zakonom bez obzira na svoj položaj, te da je dosadašnje nalaze već predala tužiteljstvu.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene