Grad Dredsen na istoku Njemačke donio je rezoluciju kojom je proglasio "nacističko izvanredno stanje".

Galerija


U dokumentu izglasanom u srijedu vijećnici su upozorili da su "antidemokratska, antipluralistička, mizantropska i desničarska ekstremistčla stajališta dosegnula vrhunac i da je sve učestalije nasilje".

Vezani članci Donald Trump (Foto: AFP) Izvanredno stanje i dalje na snazi: Zastupnički dom nije uspio nadglasati Trumpov veto Prosvjed, Washington (Foto: Brendan Smialowski / AFP) Prosvjedi diljem SAD-a: "Ideja da ćemo potrošiti toliko novca na nešto poput toga užasna je"

"Grad ima problem s nacistima", rekao je Max Aschenbach, vijećnih satiričke stranke Die Partei u govoru kojim je zatražio proglašenje izvanredng stanja.

Referirao se na protuislamski i ksenofobni pokret Pegidu koji je nastao u Dresdenu 2014.

Donošenje rezolucije znači da će grad osnažiti svakodnevnu demokratsku kulturu i pružiti bolju zaštitu manjinama i žrtvama nasilja.

Pegida, koja na njemačkom znači Patriotski Europljani protiv islamizacije Zapada, nedavno je u tom gradu proslavila petu godišnjicu.

Ponedjeljkom u noćnim satima pokret organizira redovite marševe gradom kojima pronosi poruke protiv stranaca i useljavanja. (Hina)