Kim Jong Un (Foto:AFP)
Kim Jong Un (Foto:AFP) Foto: Afp

Sjevernokorejski vođa Kim Jong-un nadjenuo je sebi novu titulu koja bi mogla zapanjiti susjednu Južnu Koreju jer ga državni mediji sada oslovljavaju s "Vrhovni predstavnik svekorejskog naroda".


Nova titula pojavila se prije dva dana u izvješćima o novoizabranom parlamentu Sjeverne Koreje.

Vezani članci Kim Jong-un i Moon Jae-in (Foto: AFP) Tri dana nakon otkazivanja summita s SAD-om sastale se čelnici dviju Koreja: Kim izrazio "čvrstu želju" za sastanak s Trumpom Moon Jae-in i Kim Jong-un (Foto: AFP) Iznenada se sastali Moon i Kim: Dva su sata razgovarali na sjevernoj strani sela mira

"Tvrdnja da je lider svih Korejaca doista je u skladu s dugoročnim ciljem Kim Jong-una o ponovnom ujedinjenju Korejskog poluotoka pod njegovim vodstvom", napisao je Ruediger Frank s Bečkog sveučilišta na portalu 38 North koji prati i analizira zbivanja u Sjevernoj Koreji.

Za sada nema službene reakcije vlade iz Seoula. Južnokorejski analitičari vjeruju da je svrha nove Kimove titule ojačati njegovu poziciju.

Dosad je Pjongjang izbjegavao otvoreno posezati za vodstvom nad cijelim Korejskim poluotokom.

"Nova titula stoga je prekid s prošlošću i otvoren izazov za južnokorejskog predsjednika", napisao je Frank.

Kim i južnokorejski predsjednik Moon Jae In sastali su se tri puta prošle godine. Na prvom summitu u travnju dogovorili su se da će Korejski poluotok denuklearizirati. Zajednička deklaracija ne sadrži konkretne mjere o tome kako kane postići nuklearno razoružanje, no summit je umnogome poboljšao odnose između dviju Koreja.

Sjeverna Koreja ranije ovaj tjedan imenovala je na sjednici skupštine novoga nominalnog šefa države. Imenovan je Choe Ryong Hae umjesto Kim Yong Nama koji je na toj dužnosti bio od 1998. godine.

Sjevernokorejski vođa Kim Jong Un izabran je za predsjednika Odbora za državna pitanja, objavila je u petak sjevernokorejska državna novinska agencija KCNA. (Hina)