Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Slovenia Business Bridgeu

Osnivač United grupe o Sloveniji: ''To je država nevjerojatnih prilika. Ako se ne probudi, sav novac će otići konkurentnim zemljama''

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Prema mišljenju govornika na Slovenia Business Bridgeu, Slovenija je sigurna država, ugodna za život i ima visokostručnu radnu snagu, dinamičan sektor istraživanja i razvoja.

Na Slovenia Business Bridgeu govornici su istaknuli kako je Slovenija sigurna država s visokostručnom radnom snagom, a Dragan Šolak, osnivač United Grupe, koja je u Sloveniji između ostalog vlasnik kompanije za telekomunikacije Telemach i N1 Slovenija, rekao je rekao da je Slovenija država nevjerojatnih prilika. ''Neke se, nažalost, još nisu ostvarile'', kazao je.

Pročitajte i ovo Tuča u Sloveniji hladna fronta VIDEO Dijelove Slovenije poharala tuča, objavljena snimka kako se hladna fronta kreće prema Hrvatskoj NE Krško - 1 Najprije remont Sprema se izgradnja novog bloka nuklearke Krško: Uskoro važan referendum

Upozorio je na snažnu ulogu države u gospodarstvu, piše N1. ''To nikada nije dobro. Kad se radi o startup tvrtkama koje će stvoriti 'jednoroge' (startup tvrtke koje imaju nagli rast i u kratkom vremenskom razdoblju postanu vrijedne više od milijardu dolara, op.a.), država ima važnu ulogu da stvori povoljne uvjete, a zatim se mora brzo sakriti. Ne želimo je više vidjeti'', govori Šolak.

Skrivanje države znači jeftiniju i efikasniju državu, ali i niže poreze. ''Lijepo je čuti da vlada planira porezne olakšice za IT stručnjake, ali mi zapošljavamo nekoliko tisuća Slovenaca i ja bih volio vidjeti da se uvedu porezne olakšice za sve. Problem ovdje je u tome da dvije trećine bruto plaće uzme država, a samo trećina ostane onome tko radi'', napominje Dragan Šolak.

Podsjetio na prodaju TS Media

U debati o slobodnom tržištu podsjetio je na odluku državnog Telekoma Slovenije da zaustavi prodaju tvrtke TS Media, za koju je United Grupa dala najveću ponudu.

''Moja kompanija je ponudila dva milijuna eura više nego sljedeći najbolji ponuditelj, a onda je donesena politička odluka da se prodaja zaustavi. To nije baš privlačna atmosfera i ne šalje dobru poruku'', kazao je.

Za to je vrijeme United grupa uložila 1,5 milijardi eura u Grčkoj, koja će ove godine zabilježiti rast BDP-a od 8 posto. ''To su konkurentne države. Ako se Slovenija ne probudi, sav novac će otići tamo. U svim balkanskim državama je državni aparat preobiman u usporedbi s veličinom gospodarstva i stanovništva'', ističe i dodaje da, kada United grupa ulaže u druge države, uglavnom koristi sustav i iskustva iz Slovenije.

Tedeschi: Jedna od najskupljih zemalja za sportaše

Emil Tedeschi, osnivač i direktor Atlantic Grupe, koja je prije više od deset godina preuzela Drogu Kolinsku, slaže se s tvrdnjama o previsokim porezima na dohodak. U tom je smislu ispričao priču o košarkašima Jaki Blažiču i Edu Muriću koji igraju u dresu Cedevite Olimpija.

''Slovenija je vjerojatno jedna od najskupljih zemalja za profesionalne sportaše. Kao rezultat toga, imate dosta dobrih sportaša koji su promijenili svoje prebivalište i otišli u, na primjer, Monte Carlo. Život i igra u Sloveniji za njih su deset puta skuplji nego u Srbiji i pet do sedam puta skuplji nego u Monte Carlu. Poticaji za poslodavce povećali bi konkurentnost države'', ispričao je.

Tedeschi je naveo i glavne prednosti Slovenije – kvaliteta zraka, hrane i vode, priroda, infrastruktura i sigurnost. Kada je riječ o tvrtkama “jednorozima”, Tedeschi upozorova da te kompanije imaju jednu zajedničku osobinu. ''Za njih lokalne vlasti nisu toliko važne, njihovo tržište je svijet. Infobip ili Rimac nemaju fokus na slovenskom, hrvatskom ili srpskom tržištu. Za njih su to marginalna tržišta, ali svejedno ostaju tu jer odatle potječu i na to su ponosni'', pojašnjava.

Sia Login: Slovenija ima pravu veličinu i ljude

Da Slovenija ima veliki potencijal smatra i suosnivačica kompanije Outfit7 Iza Sia Login.

''Slovenija ima pravu veličinu, prave ljude i lokaciju i može biti testni poligon za bilo što. Ne bih se fokusirala samo na pojedine industrije. U svakom slučaju, kojim god smjerom da krenemo, razvoj mora biti održiv, jer u suprotnom nećemo uspjeti, bez obzira na to što napravimo'', poručila je.

 

 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene