Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Najdulje žive

Doznajte kojih 10 zemalja svijeta ima najbolje zdravstvo i što Hrvatska ima zajedničko s jednom od njih

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Za neke od zemalja na ovoj listi unaprijed bismo očekivali visok plasman, ali našlo se tu i nekih koje bi vas mogle iznenaditi.

Institut Legatum, londonska istraživačka institucija, objavio je u studenom svoj indeks globalnog razvoja, sastavljen nakon ankete koja rangira rangira najprosperitetnije zemlje svijeta. Jedna od komponenti istraživanja i kriterija za formiranje indeksa razvijenosti bilo je i stanje zdravstvenog sustava pojedine zemlje. Mjerilo se pritom osnovno mentalno i fizičko zdravlje, infrastruktura u zdravstvu te dostupnost primarne zdravstvene skrbi, piše Business Insider.

Pročitajte i ovo Djeca u vrtiću Virusi se brzo šire Kako smanjiti broj bolesne djece? ''Četiri su najvažnije stvari, a ovo treba djecu posebno naučiti" Muškarcu u mozgu pronašli parazita bizaran slučaj Mjesecima patio od migrene, snimke mozga otkrile u čemu je problem: Za sve je kriv jedan obrok

Donosimo deset zemalja koje su po tim parametrima najzdravije na svijetu; ne iznenađuje pritom što je riječ o zemljama koje i općenito imaju najbolje rezultate u indeksu razvoja.

Na 10. mjestu je Njemačka, iako bismo možda očekivali da se nađe i na nekoj istaknutijoj poziciji. No, čini se da je ljubav prema pivu i kobasicama ipak odigrala ulogu u plasmanu ove visokorazvijene zemlje na Legatumovoj listi. Očekivani životni vijek stanovnika Njemačke je 81 godina.

Deveto mjesto na listi zauzeo je - Izrael. Ova je bliskoistočna država najviše rangirana zemlja s tog područja na Legatumovoj listi, a njegovi stanovnici imaju osmi najviši očekivani životni vijek na svijetu - 82,5 godina.

Na osmom je mjestu Australija, što može zahvaliti vrlo niskoj razini onečišćenja i uglavnom povoljnim vremenskim uvjetima. Po istraživanju Legatuma, riječ je o najzdravijoj naciji na južnoj hemisferi, a prosječni životni vijek tamošnjih stanovnika je 82,8 godina i četvrti je najduži na svijetu.

Na sedmo je mjesto zasjeo Hong Kong: ovaj maleni grad-država ima čak 11 privatnih i 42 javne bolnice na nešto više od 7,2 milijuna ljudi. Godine 2012. stanovnice Hong Konga mogle su se pohvaliti kako im je prosječni životni vijek najduži od svih stanovnika Zemlje: 86,7 godina.

Šesto mjesto ljestvice zauzela je Švedska: muški stanovnici te zemlje mogu očekivati da će doživjeti 80,7 godina, što je uz općenito visoku kvalitetu života u Švedskoj lansiralo ovu državu na visoko mjesto na listi.

Peta je Nizozemska, koja je lani bila prvoplasirana po europskom indeksu zdravlja stanovnika. Na toj je ljestvici osvojila 916 od maksimalnih 1000 bodova.

Na četvrtom je mjestu Japan - prosječni životni vijek stanovnika te zemlje najduži je na svijetu: 83,7 godina. To je, s druge strane, izazvalo i probleme: stanovništvo ubrzano stari, smanjuje se udio mladih ljudi u ukupnom broju stanovnika.

Treće je mjesto ljestvice pripalo Švicarskoj: bogatoj, lijepoj i nevjerojatno zdravoj zemlji. Zdravstvena skrb obuhvaća apsolutno sve građane, a temelji se na obveznom izdvajanju za zdravstveni sustav. Slično kao u Hrvatskoj, ali rezultati su neusporedivo bolji.

Tek stepenicu ispod prvog mjesta našao se Singapur, još jedan mali azijski grad-država. Građani te zemlje, njih 5,6 milijuna, mogu očekivati da će doživjeti prosječno 83,1 godinu života.

Na prvom se mjestu ljestvice najzdravijih zemalja svijeta našla jedna europska država - Luksemburg. Stanovnici ove male, ali bogate zemlje, smještene između Belgije, Francuske i Njemačke, imaju očekivani životni vijek od 82 godine.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene