Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Nekadašnji visoki dužnosnik utjecajne kineske agencije za planiranje osuđen je u srijedu na doživotni zatvor jer je primio mito u vrijednosti 4,5 milijuna eura što je otkrila njegova bivša ljubavnica.


Liu Tienan, koji je bio pomoćnik direktora Nacionalnog povjerenstva za reformu i razvoj, najnoviji je visoki kineski dužnosnik kojega se dočepala pravda u okviru kampanje ozdravljenja administracije koju vodi predsjednik Xi Jinping.

Vezani članci Slika nije dostupna Kineski predsjednik najavio borbu protiv siromaštva Slika nije dostupna Očito je - Kina sve više ljuti SAD

Liu je proglašen krivim na sudu u Langfangu, u pokrajini Hebei, blizu Pekinga. "Liu Tienan osuđen je na doživotni zatvor zbog korupcije", piše u presudi. Javna televizija CCTV emitirala je nekoliko snimki svrgnutog dužnosnika.

Uz dužnosti u Povjerenstvu, organu koji odobrava sve velike industrijske projekte u Kini, Liu Tienan je upravljao i Nacionalnom agencijom za energetiku. Mito u visini 4,5 milijuna eura primio je u obliku gotovine, darova za sina, kuće u Pekingu i porschea.

Presuda je izrečena na sudu okruženu znatnim policijskim snagama, a promet je ispred zgrade bio prekinut. Nekadašnji visoki dužnosnik prošle je godine podvrgnut istrazi zbog korupcije. U svibnju 2013. smijenjen je sa svih dužnosti i isključen iz redova Kineske komunističke stranke početkom kolovoza. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook