Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Pitanje je hoće li Trumpova obećanja o protekcionizmu - "Amerika na prvom mjestu", biti kompatibilna s vizijom Therese May koja od Velike Britanije nakon Brexita želi napraviti "veliku trgovinsku naciju na svjetskoj razini".


Theresa May u petak će postati prva strana čelnica koju će primiti američki predsjednik Donald Trump, a britanska premijerka nada se na tom susretu skicirati okvir budućih trgovinskih odnosa između dvije zemlje.

Vezani članci Američki ratni brod u Splitu - 3 U Split uplovio zapovjedni brod 6. flote SAD-a: ''Odnos Hrvatske i SAD-a je na visokom nivou, zajedničke aktivnosti će se nastaviti'' Joe Biden Odgovor na nasilno gušenje prosvjeda: Biden uvodi nove sankcije kubanskoj policiji, traži i određeno izvješće

London predstavlja posjet kao veliki diplomatski događaj, održavajući čvrsto ukorijenjenu ideju o "posebnom odnosu" s Washingtonom. Tim više što je Donald Trump bio jedan od rijetkih zapadnih čelnika koji je podržao Brexit, vidjevši paralele u glasovanju za izlazak iz EU-a s vlastitom kampanjom dolaska u Bijelu kuću.

Drugi razlog za zadovoljstvo u Downing Streetu leži u činjenici da je američki predsjednik rekao kako želi "brzo" zaključiti trgovinski sporazum s Londonom, u trenutku kad Theresa May želi izvući zemlju iz jedinstvenog europskog tržišta i postati predvodnica slobodne razmjene.

Međutim, pitanje je hoće li Trumpova obećanja o protekcionizmu - "Amerika na prvom mjestu", biti kompatibilna s vizijom Therese May koja od Velike Britanije nakon Brexita želi napraviti "veliku trgovinsku naciju na svjetskoj razini"?

"Trump pokazuje simpatije spram te zemlje zbog Brexita", ističe Stephen Burman, profesor političkih znanosti na sveučilištu Sussex. "Ali 'Amerika na prvom mjestu' i Velika Britanija otvorena prema svijetu kontradiktorni su. A službeni posjet to neće promijeniti", rekao je on.

Theresa May leti u četvrtak za SAD, a u petak će se susresti s republikanskim dužnosnicima u Philadelphiji, prije razgovora s Donaldom Trumpom u Bijeloj kući, u Washingtonu.

Osim što je nedavno kazala kako želi da pregovori o budućem trgovinskom sporazumu između Londona i Washingtona što prije započnu, Theresa May obećala je i glavnom tajniku NATO-a Jensu Stoltenbergu da će u razgovorima s Trumpom naglasiti važnost Sjevernoatlantskog saveza.

Na dnevnom redu bit će i Sirija, terorizam i Rusija, kao i nuklearni sporazum s Iranom zaključen 2015. koji London podupire, a Trump ga žestoko kritizira. (Hina)