Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Američki predsjednik Donald Trump smijenio je u petak šefa kabineta Bijele kuće Reincea Priebusa i umjesto njega imenovao ministra unutarnjih poslova, generala Johna Kellyja.


Trump je odluku objavio na Tweeteru nakon što je njegov novi direktor komunikacija Anthony Scaramucci optužio Priebusa za prenošenje povjerljivih informacija novinarima u tiradi prepunoj vulgarnosti.

Vezani članci Koronavirus u regiji Moglo bi upaliti? SAD odobrio korištenje antimalarijskih lijekova u borbi protiv koronavirusa, Trump ih nazvao Božjim darom Kip slobode i brod-bolnica SAD bilježi više od 155 tisuća zaraženih koronavirusom. U Francuskoj najviše umrlih u jednom danu, Italija produžila karantenu

Umirovljeni general Kelly (67) na novu dužnost, koju će preuzeti u ponedjeljak, dolazi s mjesta ministra unutarnjih poslova kako bi uveo više discipline u Bijelu kuću, rekao je viši dužnosnik Bijele kuće.

Trump je odluku donio nakon povratka iz posjeta Long Islandu i nekoliko sati nakon što je republikanski pokušaj da opozovu Obamacare propao u Senatu.

Priebus je bio s Trumpom u zrakoplovu na povratku iz Long Islanda i nije imao komentara. Za CNN je rekao da je s Trumpom već neko vrijeme razgovarao o svojem odlasku iz Bijele kuće. "Predsjednik ima pravo odlučivati o promjenama. Mislim da je vrijeme za promjene", rekao je Priebus u televizijskom intervjuu iz Bijele kuće. "Intuitivno je zaključio da je vrijeme da učini nešto drugo i mislim da je u pravu."

Trump je izgubio povjerenje u Priebusa, posumnjavši u njegovu sposobnost nakon što velike zakonske izmjene nisu prošle u Kongresu, rekla je osoba bliska Trumpu.

Izvor blizak Priebusu rekao je da je bivši republikanski predsjednik Nacionalnog odbora ponudio ostavku u četvrtak navečer, nakon optužbi koje je Scaramucci iznio protiv njega u časopisu New Yorker.

Viši dužnosnik Bijele kuće rekao je da je Trump obavijestio Priebusa prije dva tjedna da će ga smijeniti te da taj potez nema veze sa Scaramuccijem, zbog čijega je dolaska Priebusov saveznik Sean Spicer iznenada podnio ostavku na mjesto tajnika za tisak.

Trump je izlazeći iz predsjedničkog zrakoplova novinarima rekao: "Reince je dobar čovjek. John Kelly sjajno će obavljati posao. General Kelly bio je sjajan, dosad je izvrsno obavljao posao i svi ga poštuju", rekao je Trump.

Priebus je na dužnosti šefa kabineta bio 189 dana, što je najkraće u novijoj povijesti. U priopćenju je istaknuo da mu je bila velika čast služiti Trumpu i zemlji. "Nastavit ću snažno podupirati predsjednikov program i politiku. Ne mogu zamisliti bolju osobu od generala Kellyja kao osobu koja će me zamijeniti", istaknuo je Priebus zaželjevši mu uspjeh. (HINA)