Donald Trump i Mike Pence (Foto: AFP)
Donald Trump i Mike Pence (Foto: AFP) Foto: Afp

Američki predsjednik Donald Trump rekao je u petak kako bi mogao upotrijebiti izvanredne ovlasti kako bi izgradio zid na granici sa Meksikom bez odobrenja Kongresa.


Sukob između Donalda Trumpa i demokrata u Kongresu oko financiranja projekta dovela je do dvotjedne blokade vlade. Trump naglašava kako neće podržati zakon kojim bi se u potpunosti financirala vlada dok ne dobije novac za izgradnju zida.

Vezani članci Napeta atmosfera u SAD-u ne jenjava ni danima nakon provedenih predsjedničkih izbora - 2 Američka sutkinja hrvatskih korijena: "Glasači Trumpu slijepo vjeruju, ali pravosuđe tako ne funkcionira" Neki nacionalni parkovi u SAD-u su zatvoreni zbog premalo osoblja koje ne radi zbog blokade. Nacionalni park Joshua Tree u Kaliforniji (Foto: AFP) - 2 Uništeni nacionalni parkovi, zatrovana hrana, voda i zrak: Blokada vlade SAD-a ostavila je ozbiljne posljedice i na okoliš

Upitan je li razmišljao o proglašenju izvanrednog stanja u državi kako bi izgradio zid, Trump je rekao: "Da, jesam. Mi to možemo. Ja nisam uspio. Možda uspijem ... Ali možemo proglasiti izvanredno stanje i izgraditi ga vrlo brzo".

Ustav Sjedinjenih Država dodjeljuje Kongresu moć oko financiranja savezne vlade, stoga Trumpu prijete zakonski izazovi ako pokuša zaobići Kongres oko financiranja zida.

Opovrgnuo je takve navode na novinskom brifingu u Bijeloj Kući.

"Možemo proglasiti izvanredno stanje zbog sigurnosti naše zemlje, naravno", rekao je Trump. Upitan je li uvođenje izvanrednog stanja prijetnja demokratima rekao je: "Nikada nikome ne bih prijetio, ali da, ja to mogu učiniti".

Ranije u petak Trump se sastao s čelnicima demokrata te se nisu uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade te su se nastavili svađati oko financiranja zida. Trump je tom prilikom naglasio da svi žele da vlada bude deblokirana, no bude li potrebno, držat će savezne agencije zatvorenima mjesecima i možda godinama.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.

Trump i demokrati posvađani i bez dogovora o deblokadi vlade

Američki predsjednik Donald Trump i čelnici demokrata nisu se u petak uspjeli dogovoriti oko deblokade vlade i nastavili su se svađati oko Trumpova zahtjeva da se u proračunu osigura pet milijardi dolara za gradnju zida na granici s Meksikom, izjavili su zastupnici.

 

Dvoje demokratskih kongresnika nakon sastanka u Bijeloj kući nisu pokazivali nikakve znakove napretka u pregovorima s Trumpom, a jedan je čak rekao da je predsjednik prijetio blokadom od "nekoliko mjeseci pa i godina" ako mu se ne dodijele sredstva za zid.

Trump je sastanak ocijenio produktivnim, a predsjednica Zastupničkog doma Kongresa Nancy Pelosi nazvala ga je na trenutke svadljivim.

"Svi želimo isto, deblokirati vladu", rekao je Trump. No, potom je nakon novinarskog pitanja potvrdio da je zaprijetio da će, bude li potrebno, savezne agencije držati zatvorenima godinama.

"Da, jesam, apsolutno sam to rekao", kazao je Trump u ružičnjaku Bijele kuće. "Nadam se da do toga neće doći, ali ja sam spreman", istaknuo je.

"Predsjedniku smo rekli da želimo deblokadu financiranja vlade. No on se usprotivio. Ustvari, rekao je da će je držati zatvorenom jako dugo, mjesece pa čak i godine", izjavio je čelnik demokrata u Senatu Chuck Schumer.

Djelomična financijska blokada paralizira rad 25 posto savezne administracije, a neka od njih ključna su ministarstva, pri čemu za oko 800 tisuća vladinih službenika nisu osigurane plaće.

"Upravo smo završili dugačak i na trenutke svadljiv sastanak sa predsjednikom", rekla je Pelosi novinarima. "Dogovorili smo da ćemo nastaviti razgovore", dodala je.

Bio je to prvi sastanak Trumpa i demokratskih čelnika otkako je ta stranka ovoga tjedna preuzela Kongres nakon pobjede na izborima u studenome.

Trump, koji za gradnju zida želi pet milijardi dolara, rekao je kako je potrebno zaustaviti nezakonite migracije i trgovinu drogom preko granice. Kada se kandidirao za predsjednika 2016., Trump se zakleo da će zid platiti Meksiko koji je odbio takvu ponudu. (Hina)