Američki predsjednik Donald Trump prije nekoliko dana predstavio je dugoočekivani novi dizajn predsjedničkog zrakoplova poznatog kao Air Force One.

Galerija


Prva novost oko budućeg predsjedničkog zrakoplova je dizajn. Bijela, crvena i tamno plava nove su boje po kojima će Air Force One biti prepoznatljiv.

Cijena je prava sitnica - nešto više od 25 milijardi kuna. Naravno, to nije cijena jednog nego dva identična zrakoplova koje koristi američki predsjednik. Onaj u kojem leti dobiva kodno ime Air Force One.

Trump se pohvalio kako će novi zrakoplov biti veći, a poznato je i da će njegovi motori manje zagađivati zrak nego oni na sadašnjem zrakoplovu.

No upitno je hoće li Trump uopće dočekati novi zrakoplov jer je isporuka predviđena tek za 2024.

Donald Trump i kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images) Trump otkrio detalje druženja s kraljicom Elizabetom: "Smijali smo se i zabavljali. Nije se tako zabavila posljednjih 25 godina"

Melania Trump, Donald Trump, princ Charles, Camilla Parker Bowles, kraljica Elizabeta (Foto: Getty Images) Nezaustavljivi val gafova Donalda Trumpa: Objava o kraljici Elizabethi i princu Charlesu nasmijala svijet

A Air Force One kakav su svi gledali i u poznatom istoimenom akcijskom filmu s Harrisonom Fordom ide u povijest. Njegov dizajn s bijelom i svijetlo plavom bojom osmislila je Jackie Kennedy, a Boeingov model koristi se već tridesetak godina.

Air Force One funkcionira kao pokretna Bijela kuća. Predsjednik ima luksuzne odaje i može komunicirati s cijelim svijetom.

Na tri razine zrakoplova nalazi se i ambulanta s operacijskom dvoranom, prostorije za osoblje i novinare, te kuhinja koja može pripremiti obroke za stotinu ljudi. I ono što je vrlo bitno - Air Force One može letjeti neograničeno jer mu se novo gorivo može nadolijevati tijekom leta.

Ali ne leti američki predsjednik samo u luksuznom zrakoplovu. Za kratke relacije, primjerice od zračne luke u Washingtonu do Bijele kuće, koristi posebne helikoptere Marine One.

Kao i zrakoplovi, opremljeni su obrambenim sustavima protiv projektila i imaju ojačan trup. Sve kako bi američki predsjednik bio potpuno zaštićen od bilo kakve opasnosti.
 

Dnevnik Nove TV gledajte svakog dana od 19:15, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste Dnevnik? Pogledajte ga besplatno na novatv.hr
 

U Splitu održana deveta Povorka ponosa: ''To je ljubav, čista ljubav i treba je podržati u svemu''