Donald Trump u Davosu (Foto: screenshot/Reuters)
Donald Trump u Davosu (Foto: screenshot/Reuters) Foto: screenshot/Reuters

Gospodarskoj i političkoj eliti okupljenoj na Svjetskom gospodarskom forumu u Davosu obratio se američki predsjednik Donald Trump.


14:30 - U kasnijem razgovoru s Klausom Schwabom na pozornici rekao je da su imali sjajnu prvu godinu i da u SAD-u postoji duh kakvom nikad nije svjedočio. Zahvalio je svima koji u njegovu zemlju ulažu novac.

Vezani članci Donald Trump u Davosu (Foto: AFP) Svjetska je elita tri dana raspravljala o aktualnim temama – bez konkretnih zaključaka Andrej Plenković (Foto: Boris Scitar/Vecernji list/PIXSELL) Bilateralni sastanci i važne rasprave: Plenković o svojim dosadašnjim aktivnostima u Davosu

Odgovorio je i na pitanje koja su mu iskustva iz prošlosti bila najkorisnija u pripremi za mjesto predsjednika. Trump se osvrnuo na svoj biznis i dodao da je uvijek bio dobar u proizvodnji novca. Rekao je da su tijekom povijesti za predsjednike birani generali i političari, dok je on biznismen.

Rekao je kako su njegovi ljudi i on u jednoj godini ukinili više regulacija nego ijedna administracija u povijesti zemlje i da imaju još posla.

14:23 - "U ovoj su prostoriji neki od izuzetnih građana diljem svijeta. Vi ste lideri svojih zemalja, uspješni ljudi, i svatko od vas ima moć odrediti sudbinu svojih zemalja. No s time dolazi odgovornost prema radnicima, onima koji su vas učinili time što jeste. Odlučimo da smo spremni upotrijebiti svoje glasove kako bismo pomogli svom narodu. To činimo u Americi i rezultati su vidljivi. Zato dolazi sve više tvrtki, budućost Amerike nikad nije bila svjetlija. Pozivam vas da nam se pridružite u izgradnji budućnosti. Zahvaljujem svim muškarcima i ženama koji čine ovaj svijet boljima. Pošaljimo poruku ljubavi i zahvalnosti svima njima. Hvala najljepša i Bog vas blagoslovio", zaključio je Trump.

14:19 - "SAD vodi široku koaliciju koja će uskratiti financiranje teroristima. Koalicija za borbu protiv ISIL-a osvojila je velik dio područja pod vlašću Islamske države. Čeka nas još posla, borbe, ali predani smo tome da Afganistan nikad više ne postane utočište za teroriste koji žele ubijati nedužne građane. Zahvaljujem svima koji su se pridružili našim nastojanjima", rekao je.

14:18 - "SAD više neće žmiriti na nepoštene prakse poput krađe intelektualnog vlasništva. To su predatorska ponašanja koja uništavaju globalna tržišta i narušavaju tržište rada. Očekujemo i lidere drugih zemalja da štite svoje zemlje, a ja ću uvijek štititi interese svoje zemlje.

Nijedna zemlja ne smije biti talac jednog pružatelja energetskih usluga. Amerika uzvraća, i sada je vrijeme da uložimo u budućnost Amerike. Smanjili smo poreze, reformiramo birokraciju. Imamo jeftinu energiju, nije bilo boljeg vremena da uložite u Ameriku. Porovodimo povijesne reforme obrambenih snaga kako bi učinili svijet sigurnijim. Inzistiramo na tome da i naši partneri ispune svoje obveze. Zajednička sigurnost zahtijeva da svi daju jednak doprinos", kaže Trump.

14:13 - "SAD i brojne druge zemlje suočene su s brojnim neizabranim birokratima koji su provodili zakone i regulative, a da ih nitko nije pitao. Ti su dani gotovi u SAD-u. Obećavam da ću ukinuti svu nepotrebnu regulativu. Smanjili smo 22 propisa opterećenja našim građanima i tvrtkama kako bi oni mogli poslovati neometano i kako bismo privukli nove investicije. Amerika je mjesto gdje treba poslovati, stoga vas pozivam da dođete u Ameriku. Ja vjerujem u Ameriku, kao predsjedniku SAD-a Amerika će mi ouvijek biti na prvom mjestu, ali to da je Amerika na prvom svijetu ne znači da je sama. Ako raste SAD, raste i ostatak svijeta", kaže Trump.

14:10 - "Privilegij je biti ovdje kako bismo razgovarali o sigurnosti i miru. Ja predstavljam interese američkog naroda i želim potvrditi partnerstvo Amerike u izgradnji boljeg svijeta.

U zadnjih godinu dana ostvarili smo brojne pomake u SAD-u, omogućavamo svim Amerikancima da ostvare svoj američki san. SAD opet doživljava velik gospodarski procvat, burza ostvaruje rekord za rekordom", rekao je Trump. 

"Vratilo se povjerenje u proizvodnju, gospodarstvo, od mojeg izvora otvoreno je 2,4 milijuna novih radnih mjesta. Vlada optimizam među malim poduzetnicima. Smanjila se i nezaposlenost među hispanomaerikancima i drugim etničkim skupinama. Danas sam ovdje kako bih odaslao jendostavnu poruku da nikada nije bilo bolje vrijeme da investirate u SAD", kaže Trump.

Odlučio ispričati svijetu kako je Amerika prekrasna

Prije Trumpa za govornicu je stao Klaus Schwab, osnivač Svjetskog ekonomskog foruma, koji mu je, između ostalog, čestitao na "povijesnoj poreznoj reformi".

Trump je u Davos doputovao u četvrtak. Svjetska gospodarska i politička elita posljednjih se dana pitala hoće li joj se nepredvidljivi američki predsjednik dodvoravati ili će pokušavati nametati svoju agendu "Amerika prva".

O čemu želi govoriti u Davosu, Trump je prije dolaska napisao na svom Twitteru.

"Uskoro ću doputovati u Davos kako bih ispričao svijetu koliko je Amerika prekrasna i kako joj dobro ide. Naše gospodarstvo sad se odljepljuje i sa svim što radim može biti samo bolje. Naša zemlja konačno ponovno zarađuje!" napisao je prije puta.