Obavijesti Video Pretražite Navigacija
trump ima blage simptome

Joe Biden negativan na koronavirus, Trumpu poželio dobro zdravlje i poručio da se moli za njega

Američki predsjednik danas je potvrdio da je pozitivan na koronavirus, a jučer je u svom golf klubu bio u kontaktu sa stotinjak ljudi. Jedan od sudionika tog događanja kazao je kako je Trump izgledao letargično.

Američki predsjednik Donald Trump ima blage simptome i očekuje se da će ostati na svojem radnom mjestu, rekao je u petak predstojnik Trumpova ureda Mark Meadows.

Pročitajte i ovo Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean" Joe Biden Predsjednikov govor Joe Biden: "Od dva kandidata za predsjednika, jedan je prestar i mentalno nesposoban"

"Američki narod može biti siguran da imamo predsjednika koji ne samo da je na radnom mjestu nego će i ostati na njemu i optimističan sam da će se jako brzo oporaviti", rekao je Meadows novinarima u Bijeloj kući.

Dodao je da će kasnije tijekom dana javnost detaljnije izvijestiti o Trumpovu zdravlju.

Kevin O'Connor, liječnik Joea Bidena, kandidata za američkog predsjednika izvjestio je kako su Biden i njeva supruga negativni na koronavirus. Biden je Trumpu zaželio dobro zdravlje.

"Jill i ja zaželjeli smo predsjedniku Trumpu i prvoj dami Melaniji Trump da brzo ozdrave. Nastavit ćemo se moliti za zdravlje i sigurnost predsjednika i njegove obitelji", objavio je Biden na Twitteru.

Trump bio u kontaktu sa stotinjak ljudi

Trump ima simptome koji nalikuju prehladi, kazao je jedan izvor.

Trump je u četvrtak nazočio na događaju u svojem golf klubu u Bedminsteru u New Jerseyju na kojem je bio u kontaktu s oko stotinu ljudi i izgledao je letargično, rekao je jedan sudionik skupa na kojem su se prikupljali dobrotvorni prilozi.

Osoba dobro upoznata s njegovim zdravstvenim stanjem kazala je da je Trump u jednom trenutku zaspao na letu u srijedu navečer kojim se vraćao sa skupa u Minnesoti.

Dužnosnik Bijele kuće rekao je da se u četvrtak navečer još uvijek razgovaralo o tome kako će ga se liječiti. Moguće je da će se Trump obratiti javnosti ili objaviti video kako bi dokazao građanima da vlada radi neometano.

Američki potpredsjednik Mike Pence, koji mijenja Trumpa ako se on previše razboli da bi obnašao dužnost, u petak je bio negativan na testu na koronavirus, navodi list.

Ako se i Pence razboli, dužnost po zakonu iz 1947. preuzima predsjednica Zastupničkog doma Nancy Pelosi, a nakon nje red je na državnom tajniku Mikeu Pompeu.

Pelosi je potvrdila da se u petak testirala i još čeka rezultate. Pompeo je u petak objavio da je negativan na koronavirus i da se dobro osjeća.

Peti na redu je ministar financija Steven Mnuchin, čija je glasnogovornica u petak na Twitteru objavila da je i on negativan.

Bijela kuća je objavila da su negativni i Trumpova kći Ivanka Trump i njezin suprug Jared Kushner.

Burzovni indeksi u padu

Vijest o bolesti predsjednika Trumpa uzdrmala je Ameriku. Burzovni indeksi su u padu. U priopćenju za javnost se tvrdi da će predsjednik nastaviti obnašati dužnost bez prekida dok se oporavlja.

Američki predsjednik i njegova supruga na internetskim društvenim mrežama potvrdili su pozitivan test na koronavirus.

"Noćas smo prva dama i ja pozitivno testirani na COVID-19. Odmah ćemo početi karantenu i proces oporavka. Proći ćemo kroz ovo zajedno", objavio je Trump.

"Kao što je previše Amerikanaca napravilo ove godine, predsjednik i ja smo u karanteni kod kuće nakon pozitivnog testa na COVID-19. Osjećamo se dobro i otkazala sam sve predstojeće događaje. Molim vas budite sigurni i proći ćemo kroz ovo zajedno", napisala je Melanija Trump.

Testirani su nakon što je utvrđeno da je zaražena Trumpova bliska suradnica Hope Hicks. Pojavile su se sumnje da je Bijela kuća pokušala prikriti njezino stanje. Prve simptome pokazala je u predsjednikovu zrakoplovu još prekjučer.

"Način na koji smo doznali, kako se sve odvijalo sinoć, nije bilo zato što je Bijela kuća bila proaktivna i rekla medijima i zemlji - osoba koja je bliska savjetnica predsjednika je pozitivna na koronavirus. To se otkrilo jer je reporter objavio vijest“, kazala je Darlene Superville, dopisnica iz Bijele kuće za Associated Press.

Hicks je ovaj tjedan zajedno s predsjednikom putovala i na televizijsku debatu s njegovim protivnikom na predsjedničkim izborima Bidenom. Trump je ismijavao protivnika zbog korištenja maske.

"Imam masku ovdje. Stavim je kad mislim da mi je potrebna. Večeras, na primjer, svi su imali test i imate održavanje udaljenosti i sve stvari koje morate. Ali nosim masku kad je potrebno. Kad je potrebno, nosim masku. Ne nosim maske kao on. Svaki put kad ga vidim, ima masku. Može govoriti 50 metara od mene i pojavi se s najvećom maskom koju sam ikad vidio", govorio je američki predsjednik.

74-godišnji Trump zbog dobi spada u visokorizičnu skupinu, ali je uglavnom odbijao nositi zaštitnu masku i često se nije pridržavao pravila o održavanju udaljenosti od drugih osoba. Sad se pridružio britanskom premijeru Johnsonu i brazilskom predsjedniku Bolsonaru na listi svjetskih čelnika zaraženih koronavirusom. Sa svih strana svijeta stižu mu želje za brzim oporavkom.

Vijesti gledajte svakog dana na Novoj TV, a više o najvažnijim vijestima čitajte na portalu DNEVNIK.hr.

Propustili ste vijesti? Pogledajte ih besplatno na novatv.hr
 

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene