Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Ogromna količina dokumenata koja je pronašla put do WikiLekasa zapravo je potekla od vojnog obavještajca Bradleya Manninga.


On je navodno kopirao desetke tisuća dokumenata na CD-e koji su na sebi imali naljepnicu Lady Gaga. Kako pišu američki mediji, vojnik Manning hvalio se hakeru Adrianu Lamu, koji ga je poslije i izdao, kako će u javnost pustiti 'anarhiju na CSV-u'.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Rješenje graničnog spora Hrvatske i Slovenije američki je interes' Slika nije dostupna 'SAD nije vršio nikakav pritisak na Sloveniju'

'Hillary Clinton i nekoliko tisuća diplomata po svijetu dobit će srčani udar kada se jedno jutro probude i shvate da su povjerljivi dokumenti dostupni javnosti u prihvatljivom formatu. Gdje god postoji poštanski ured SAD-a, postoji i diplomatski skandal kojeg treba otkriti', kazao je tada Manning.

>> Devet najšokantnijih tajni koje su otkrivene WikiLeaksom

>> Guardian: 1686 brzojava iz Zagreba među dokumentima WikiLeaksa

22-godišnji Manning danas je u Virginiji, u zatvorskoj samici čeka suđenje i prijeti mu 52 godine zatvora. Američke vlasti optužuju ga i za posljednje curenje informacija, odnosno da je dokumente proslijedio šefu WikiLeaksa Julianu Assangeu.

'Vojna inteligencija je oksimoron'

Manning posjeduje dvojno državljanstvo, američko i britansko. Vlasti su ga uhitile u svibnju, samo dva mjeseca nakon što je WikiLeak pustio snimku pod nazivom 'Kolateralno ubojstvo' u kojem se vidi kako američki vojnici u helikopteru ubijaju dvojicu iračkih novinara. Vojska SAD-a se tada obranila kako je pucnjava bila opravdana.

Budući da je Manning deklarirani homoseksualac, američki mediji špekuliraju kako bi upravo neprihvaćanje od strane vojske bio njegov motiv za osvetu i krađu podataka. Prije nego što su ga uhitili na svom profilu na Facebooku stavio je kako je 'vojna inteligencija oksimoron' te da je 'više nego frustriran'.

Otkriveno naličje američke politike

Četvrt milijuna povjerljivih brzojava američke diplomacije, koje je pribavila internetska stranica WikiLeaks, otkrili su naličje američke vanjske politike, pravo mišljenje američkih diplomata o drugim zemljama i njihovim čelnicima, pogađanje iza zatvorenih vrata američkih veleposlanstava i druge metode s kojima SAD čuva svoj utjecaj u svijetu.

Der Spiegel je donio svojevrsnu kartu objavljenih dokumenata, koja potvrđuje da postoje i oni koji su vezani uz Hrvatsku, ali list se ne spominje njihov sadržaj.

WikiLeaks je u posljednjih šest mjeseci izvršio tri 'udara' na SAD. Prije objave 400 tisuća dokumenata iz rata u Iraku u listopadu, objavljeno je i 70 tisuća dokumenata iz rata u Afganistanu u travnju.