Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dok hrvatski pomorci čekaju, francuske oslobodila vojska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Dvojica hrvatskih pomoraca još uvijek čekaju dogovor somalijskih gusara i japanskog vlasnika broda Irene kako bi isplovili iz Somalije. Francuski komandosi u utorak su napali luksuznu jahtu kako bi oslobodili dvoje francuskih talaca koje su zbog otkupnine zarobili somalijski pirati.

Brod s filipinskom posadom i dvojicom Hrvata otet je prije gotovo mjesec dana u Adenskom zaljevu. Istu sudbinu dijele posade još 10-tak plovila. 

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Indija šalje ratne brodove u vode Somalije Slika nije dostupna Agencija: Pirati oslobađaju brod Irene, s dvojicom Hrvata

Usidreni u somalijskoj luci čekaju isplate milijunskih otkupnina. Francuska je odbila čekati. Dvojicu svojih državljana oslobodila je vojskom. Jedan je pirat ubijen a šestorica zarobljena u napadu koji se dogodio pred zoru a u kojem je sudjelovalo oko 30 vojnika. Oslobođeni taoci i zarobljeni pirati prebačeni su na francuski vojni brod koji plovi prema Djiboutiju gdje Francuska ima vojnu bazu.

"Ova je operacija upozorenje svima koji su upleteni u kriminalne aktivnosti. Francuska neće prihvatiti da se zločin isplati", rekao je Sarkozy nakon operacije.

Francuski su vojnici protiv somalijskih pirata djelovali drugi put ove godine. U travnju su francuski komandosi zarobili šestoricu pirata nakon što je bila plaćena otkupnina za jednu drugu francusku jahtu i njenu 30-ročlanu posadu.

Francuski par oslobođen u utorak naoružani napadači zarobili su 2. rujna i zatražili otkupninu od nešto više od 1,4 milijun dolara te oslobođenje pirata uhićenih u travnju.

Sarkozy je rekao da su oslobođeni Francuzi, koji su plovili na jahti od Australije do Francuske, u dobrom zdravstvenom stanju.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene