Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Kobne posljedice

Dok EU razmatra uvođenje sankcija, Rusija upozorava: 'Zatvorit ćemo zračni prostor'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Nadljetajući ruski zračni prostor aviokompanije koje ga koriste skraćuju vrijeme putovanja za čak 4 sata, što iznosi oko 30.000 dolara tj. oko 180.000 kuna po letu.

Države članice EU-a odgodile su u ponedjeljak usvajanje novog paketa sankcija protiv Rusije zbog njezine uloge u sukobu u Ukrajini, jer neke članice žele raspraviti moguću suspenziju sankcija ako prekid vatre u Ukrajini potraje, kazali su diplomati.

Pročitajte i ovo Pogreb Alekseja Navaljnog Mora odraditi pokoru Suspendiran svećenik koji je vodio pogrebni obred za Navaljnog: Bit će poslan u drugu crkvu da čita psalme Dmitrij Medvedev Karta izazvala nevjericu Medvedev šokirao, pogledajte kako je podijelio teritorij Europe: "Taj koncept mora zauvijek nestati"

Zbog toga je uvođenje novih mjera EU odgodila na neko vrijeme kako bi se procijenilo poštuje li se prekid vatre u Ukrajini, objavio je predsjednik Europskog vijeća Herman Van Rompuy.

'Nove mjere stupit će na snagu kroz nekoliko dana objavljivanjem u službenommm glasniku EU-a. Za to vrijeme moći će se procijeniti provedba sporazma o prekidu vatre i mirovnog plana', objavio je Van Rompuy te dodao 'ovisno o stanju na terenu, EU je spreman razmotriti dogovorene sankcije u cjelini ili djelomično", dodaje Van Rompuy u pisanoj izjavi o sankcijama čiji je cilj potaknuti Rusiju na promjenu ponašanja kako bi prestala destabilizirti Ukrajinu.

Medvedev: Rusija će "asimetrično" odgovoriti na nove sankcije

Ruski premijer Dmitrij Medvedev upozorava da ukoliko se uvedu dodatne sankcije koje bi uključivale ograničavanje pristupa tržištima kapitala za velike ruske naftne kompanije, Rusija bi mogla zatvoriti zračni prostor za zapadne aviokompanje.

'Ukoliko se uvedu sankcije koje će zahvatiti energetski sektor ili pak restrikcije ruskog financijskog sektora, morat ćemo odgovoriti jednakom mjerom', kazao je premijer Medvedev.

Najavljene sankcije EU-a bi trebale stupiti na snagu u utorak objavom u službenom glasilu EU-a, no sve države članice ne slažu se s time, rekao je diplomatski izvor. One bi trebale ograničiti pristup tržištima kapitala za velike ruske naftne kompanije Rosneft i Transneft, kao i naftne poslove Gazproma.

Jačaju također mjere usvojene potkraj srpnja koje se odnose na prodaju opreme koja se može koristiti u civilne i vojne svrhe te osjetljivu tehnologiju u energetskom sektoru.

Ugroženo primirje u Ukrajini: Jedna žena ubijena, a troje teško ranjeno

'Mogli bismo nametnuti ograničenja u prometu', rekao je Medvedev te dodao kako vjeruju u 'prijateljske odnose s našim partnerima te da inozemnim zemljama partnerima u zračnom prometu' za sada neće ograničiti prava preljetanja preko Rusije.

'Ukoliko dođe do takvih sankcija, morat ćemo odgovoriti na sva nametnuta ograničenja', rekao je Medvedev.

Nadljetajući ruski zračni prostor aviokompanije koje ga koriste skraćuju vrijeme putovanja za čak 4 sata, što iznosi oko 30.000 dolara tj. oko 180.000 kuna po letu.

Zabrinutost je izrazila i aviokompanija Lufthansa koja bi, ukoliko Rusija zabrani nadljetanje nad svojim zračnim prostorom, u samo 3 mjeseca mogla izgubiti oko milijardu eura. Uz British Airways i Air France, Lufthansa je jedna od najvećih europskih aviokompanija. Ukoliko dođe do takvih sankcija, velika većina europskih zračnih luka u samo nekoliko godina mogla bi zatvoriti svoja vrata, piše RT.

Putin i Porošenko dogovorili nastavak dijaloga

Ruski predsjednik Vladimir Putin i ukrajinski predsjednik Petro Porošenko dogovorili su u ponedjeljak u telefonskom razgovoru da će nastaviti dijalog kako bi se prekinuo sukob na istoku Ukrajine, objavio je Kremlj.

Putin i Porošenko razgovarali su o "mjerama za mirno rješenje situacije na jugoistoku Ukrajine" i "dijalog će se nastaviti", navodi se u priopćenju, bez daljnjih pojedinosti.

U međuvremenu, proruski pobunjenici na istoku Ukrajine oslobodili su gotovo 650 zarobljenika, rekao je jedan izvor iz ukrajinske vlade.

Pobunjenici su oslobodili 648 ljudi, rekao je neimenovani izvor, dodajući da bi još više od 500 ljudi uskoro trebalo biti oslobođeno.

Glasnogovornik ukrajinske vojske rekao je ranije da su pobunjenici od petka oslobodili 20 zarobljenih vojnika.(M.G. / Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene