Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dok Albanci slave poziv u NATO, makedonsko izaslanstvo napustilo summit

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Mnoštvo Albanaca proslavilo je na ulicama glavnoga grada vijest o tomu da je Albanija službeno pozvana da se pridruži Sjevernoatlantskom savezu na summitu u Bukureštu, samo nekoliko minuta nakon objave te informacije, prenijele su agencije.

Plava NATO-ova zastava odmah je istaknuta uz albansku, pred državnim institucijama i pred zgradom albanskog parlamenta.

Pročitajte i ovo Kosovska policija Obavještajci objavili Zabrinjavajući izvještaj: "Putinu je potreban novi sukob u Europi i pronašao je idealno mjesto - Balkan" Donald Trump o NATO-u Politika izolacionizma Trump spreman europske države pustiti niz vodu: "Nas i problem dijeli jedan veliki lijepi ocean"

Kolone automobila uz glasno trubljenje prolazile su ulicama glavnoga grada veseleći se činjenici da je ta dugo godina izolirana, zaostala komunistička zemlja dobila potvrdu koja će joj omogućiti da nadvlada jaz u odnosu s razvijenom Europom.

"Ovo je za Albaniju izvanredan događaj, nakon 17-godišnjeg tranzicijskog razdoblja. Otvaranjem vrata Albaniji, NATO nam pokazuje kako smo ispunili svoje obveze i primijenili reforme, što smo obećali NATO-u", rekla je predsjednica albanskog parlamenta Jozefina Topalli, izrazivši zahvalnost "svim zemljama koje su poduprle" Albaniju, posebno Sjedinjenim Državama.

Albanija je u NATO pozvana zajedno s Hrvatskom. Dvije zemlje očekuju da će u roku od godinu dana nakon formalnih procedura postati punopravne članice Saveza. 

Makedonsko izaslanstvo u znak prosvjeda napušta summit

Makedonski ministar vanjskih poslova Antonio Milošovski izjavio je kako njegovo izaslanstvo namjerava napustiti NATO-ov summit u znak prosvjeda jer mu je uskraćeno članstvo u Savezu.

Makedonski su dužnosnici odlučili napustiti konferenciju koja se održava u Bukureštu nakon što su NATO-ovi čelnici donijeli odluku o odgodi pridruženja Makedonije Savezu.

Ministar Milošovski novinarima je rekao da 90 posto makedonskog naroda snažno podupire članstvo zemlje u Savezu te da smatra kako bi dužnosnici trebali pokazati svoju solidarnost.

Između Makedonije i susjedne Grčke postoje razmirice oko službenog naziva makedonske države. Grčka ima sjevernu pokrajinu koja se također zove Makedonija i tvrdi da ustrajanje bivše jugoslavenske republike da se zove Makedonija podrazumijeva njezine teritorijalne težnje. Iz NATO-a su Makedoncima poručili kako će se moći pridružiti Savezu čim se razmirice oko naziva riješe.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene