Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Parlament RS podržao Špirića i zatražio da Parlament BiH do daljnjega ne zasjeda

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Narodna skupština Republike Srpske u ponedjeljak je podržala odluku predsjedatelja Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o podnošenju ostavke na tu dužnost.

Istovremeno je pozvala Parlament BiH da do daljnjega ne održava redovite sjednice dok se ne razriješi kriza nastala sukobom entitetskih vlasti s visokim predstavnikom za BiH Miroslavom Lajčakom.

Pročitajte i ovo Ivan Tolj "Mi smo izigrani" General Ivan Tolj: "Ako se nastavi narušavanje položaja Hrvata, morat ćemo vratiti Herceg-Bosnu" Požar u kući, ilustracija Selo Hajković Tragedija u susjedstvu: Dvije sestre smrtno stradale u požaru kuće

U nastavku izvanredne sjednice, započete prošlog tjedna, skupština RS u Banjoj Luci je usvojila zaključak kojim je iskazano razumijevanje za Špirićevu ostavku.

"Ovo je bio iznuđen ali jedino mogući potez predsjedatelja",
zaključak je koji je obrazložio predsjednik entitetskog parlamenta Igor Radojičić u povodu Špirićeva izlaganja ranije tijekom dana. 

Premijer u ostavci u svojem je istupu objasnio kako se na takav postupak odlučio jer se ne slaže s Lajčakovom odlukom da izmijeni način donošenja odluka na Vijeću ministara koji po Špirićevu mišljenju ugrožava funkcioniranje vlade..

Špirić je ustvrdio kako je visoki predstavnik takvu odluku donio bez konzultacija s njim, dodajući kako se zbog toga osjeća poniženim i podcijenjenim.

Narodna skupština RS je, na Radojičićev prijedlog, u ponedjeljak konstatirala kako u proteklih sedam dana nije postignut napredak u nastojanjima da se izmijene Lajčakova odluka o Vijeću ministara i zahtjev za promjenama poslovnika o radu Parlamenta BiH.

Parlament RS stoga je odlučio objaviti kako je izvanredna sjednica traje "do daljnjeg", no predsjednik Narodne skupštine RS nije najavio kada bi se entitetski parlament ponovo mogao sastati.

Također je ocijenjeno kako "do razrješenja postojeće krize ne postoje uvjeti za uobičajeni rad Parlamenta BiH".

Predsjednicima Zastupničkog i Doma naroda Parlamenta BiH upućen je zahtjev da do daljnjeg ne održavaju sjednice ne bi li se ostavilo vrijeme za nove dogovore o spornim aktima te "izbjeglo dalje kompliciranje situacije". Time je praktički uvedena svojevrsna blokada rada državnog parlamenta.

U Parlamentu RS drže kako bi Parlament BiH u sadašnjoj situaciji mogao raspravljati samo o stanju u zemlji izazvanom odlukama visokog predstavnika.

Upućen je i poziv tijelima vlasti na državnoj razini da ne poduzimaju nikakve korake koji bi vodili mogućem preglasavanju srpskih predstavnika.

Takve odluke, po Radojičićevu obrazloženju, izazvale bi pokretanje mehanizama zaštite ustavnosti odnosno zaštite vitalnih nacionalnih interesa.

Ministar pravosuđa RS Džerard Selman izjavio je kako pregovori pravnih stručnjaka entitetske vlade s pravnicima iz Ureda visokog predstavnika (OHR) o mogućim preinakama Lajčakovih odluka koji su vođeni tijekom dana nisu dali rezultate.

Najavio je kako će se ti razgovori ipak nastaviti do kraja tjedna,
iako je istaknuo kako nije uvjeren da će se postići rješenje koje bi zadovoljilo interese RS.

Predsjednik vlade RS Milorad Dodik ranije je objasnio kako se ustraje na tome da u preinakama Lajčakovih odluka stoji da većinu glasova potrebnih za odlučivanje na Vijeću ministara ili u Parlamentu BiH ne mogu imati predstavnici iz samo jednog entiteta.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene