Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Vlada Republike Srpske protivi se mogućnosti da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo kao neovisnu državu, bez obzira na savjetodavno mišljenje koje je o tome dao Međunarodni sud pravde, ocijenivši kako kosovska neovisnost nije protivna međunarodnom pravu.


'Nema nikakvog osnova da tijela BiH priznaju Kosovo kao nezavisnu državu', stoji u priopćenju objavljenom u Banjoj Luci nakon sjednice vlade kojoj je na čelu Milorad Dodik. Vlada RS drži kako u mišljenju ICJ-a nema ničega što bi se moglo protumačiti kao pravna obveza priznavanja neovisnosti Kosova.Također se ističe kako vlada RS podupire nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova rješava "diplomatskim putem i na konstruktivan način".

>> 'Kosovo spremno Srbima ponuditi autonomiju'

Vezani članci Slika nije dostupna Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH Slika nije dostupna SAD spremne Dodiku uvesti sankcije

Vlada RS je razmatrajući u Banjoj Luci mišljenje ICJ-a o Kosovu zaključila kako je ono od velikog značenja za taj entitet 's obzirom na njegovu ustavnu poziciju unutar BiH kao i zbog posebnih veza koje RS ima sa Republikom Srbijom'. Srbijanski veleposlanik u BiH Grujica Spasović u srijedu je članu predsjedništva BiH Željku Komšiću uručio posebno pismo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Komšić je lokalnim medijima pojasnio kako je to pismo dio diplomatskih napora Srbije da spriječe dalje priznavanje neovisnosti Kosova nakon što je objavljeno mišljenje ICJ-a. (Hina)