Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Bez obzira na ICJ

Dodikova vlada protiv priznavanja Kosova

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Vlada Republike Srpske protivi se mogućnosti da Bosna i Hercegovina prizna Kosovo kao neovisnu državu, bez obzira na savjetodavno mišljenje koje je o tome dao Međunarodni sud pravde, ocijenivši kako kosovska neovisnost nije protivna međunarodnom pravu.

'Nema nikakvog osnova da tijela BiH priznaju Kosovo kao nezavisnu državu', stoji u priopćenju objavljenom u Banjoj Luci nakon sjednice vlade kojoj je na čelu Milorad Dodik. Vlada RS drži kako u mišljenju ICJ-a nema ničega što bi se moglo protumačiti kao pravna obveza priznavanja neovisnosti Kosova.Također se ističe kako vlada RS podupire nastojanja Srbije da se pitanje statusa Kosova rješava "diplomatskim putem i na konstruktivan način".

Pročitajte i ovo Ilustracija Zanimljivi rezultati Može li pojava nove stranke uzdrmati političku scenu u Hrvatskoj? Pogledajte kako ste glasali u Dnevniku Nove TV Slika nije dostupna 'Poraz Dodikove politike' Ashton: EU ostaje zabrinuta stanjem u BiH

>> 'Kosovo spremno Srbima ponuditi autonomiju'

Vlada RS je razmatrajući u Banjoj Luci mišljenje ICJ-a o Kosovu zaključila kako je ono od velikog značenja za taj entitet 's obzirom na njegovu ustavnu poziciju unutar BiH kao i zbog posebnih veza koje RS ima sa Republikom Srbijom'. Srbijanski veleposlanik u BiH Grujica Spasović u srijedu je članu predsjedništva BiH Željku Komšiću uručio posebno pismo srbijanskog predsjednika Borisa Tadića. Komšić je lokalnim medijima pojasnio kako je to pismo dio diplomatskih napora Srbije da spriječe dalje priznavanje neovisnosti Kosova nakon što je objavljeno mišljenje ICJ-a. (Hina)

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene