Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je da će u Velikoj Britaniji podnijeti tužbu protiv bivšega visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddyja Ashdowna zbog navodnog kršenja Daytonskog sporazuma.


Dodik je novinarima u Banjoj Luci rekao da je Ashdown tijekom svojega mandata u BiH 'arogantnim ponašanjem kršio Daytonski sporazum radeći na štetu Republike Srpske'.

Vezani članci Željko Komšić Komšić se ne slaže sa Schmidtom o izbornim reformama: ''Vrlo je opasno po budućnost BiH'' Željko Komšić Komšić i Džaferović: Srbija nastavlja provoditi svoj ratni plan kroz progon građana BiH

Objasnio je kako su entitetske vlasti angažirale i platile posebni odvjetnički tim koji je zadužen da podnese tužbu, vjerojatno na sudu u Londonu.

Dodik nije rekao na kakvoj bi se osnovi tužba mogla podnijeti s obzirom na to da svi visoki predstavnici u BiH uživaju puni diplomatski imunitet i nije ih moguće kazneno goniti zbog odluka koje donose.

>> 'Josipović je na dobrom putu, samo treba čekati'

Lord Ashdown bio je na dužnosti visokog predstavnika u BiH od svibnja 2002. do svibnja 2006. godine.

Za svojega mandata pokazao se krajnje energičnim diplomatom koji nije prezao od smjene mnogih izabranih dužnosnika za koje se smatralo da su umiješani u kriminalne aktivnosti ili da su dio mreže koja je podupirala optužene ratne zločince.

Odlukama Paddyja Ashdowna BiH je, među ostalim, dobila jedinstvene oružane snage, a sustav neizravnog oporezivanja s entiteta je prenesen na državu.