Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dodik: Koliko je jaka Srbija toliko je jaka i Republika Srpska

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Koliko je jaka Srbija, toliko će biti jača i stabilnija i Republika Srpska, rekao premijer RS Milorad Dodik za beogradske "Večernje novosti" od utorka.

"Imamo velike ambicije za nastavak suradnje i nadamo se da ćemo ih ostvariti. U tom smislu, moram reći da je Koštuničina vlada bila jedna od rijetko produktivnih. Očekujem da ćemo s novom Vladom te započete poslove nastaviti i završiti", izjavio je Dodik.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna Zaoštravanje političke krize u BiH SAD spremne Dodiku uvesti sankcije Slika nije dostupna Politička kriza Inzko: Dodik otvoreno krši Daytonski sporazum!

Dodik je za "Večernje novosti" kazao i "da Republika Srpska trpi mnoge pritiske, posebice iz Sarajeva, da nestane". No, po njegovim riječima, "RS je trajna kategorija" kojoj je "Daytonski sporazum udario čvrste temelje" ističući da u RS "imaju i obveze koje poštuju, kao što poštuju sam sporazum i međunarodne institucije u BiH".

U razgovoru je Dodik ustvrdio da je "dio međunarodne zajednice naklonjen bošnjačkim vlastima u Sarajevu i pokušava srušiti taj sporazum i centralizirati BiH". "RS će biti apsolutno posvećena vlastitu razvoju", rekao je Dodik dodajući da je to, "za razliku od drugog entiteta, država stabilnog gospodarstva i bogatog proračuna".

"BiH, ne sporim to, može biti tvorevina u interesu svih, pa i nas. Ali, nikako nećemo dopustiti da ona bude neka zadana priča međunarodne zajednice", rekao je Dodik, najavivši "da će RS tražiti vraćanje ovlasti oduzetih za vrijme mandata bivšeg visokog predstavnika Paddyja Ashdowna".

Sud odbacio tužbu Milorada Dodika protiv novinara TV Federacije BiH

Tužba kojom je Milorad Dodik pokušao spriječiti novinare Televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) da objavljuju informacije o sumnjivim privatizacijama i trošenju proračunskih sredstava u Republici Srpskoj odbačena je, a predsjednik vlade tog entiteta istodobno je dužan nadoknaditi troškove vođenja postupka u iznosu od oko dvije tisuće eura, prenijeli su u utorak mediji u BiH.


Sutkinja Općinskog suda u Sarajevu Sanela Gorušanović-Buligan konstatirala je u presudi kako mediji ne mogu biti odgovorni za to je li neka informacija u potpunosti utemeljena "kada novinar ima legitiman cilj, kada je u pitanju informacija od važnosti za javnost i kada su uloženi razumni napori kako bi se potvrdile činjenice".

Milorad Dodik podnio je tužbu protiv redakcije Informativnog programa FTV, odnosno uredništva političkog magazina "60 minuta", kao i protiv novinara te emisije Slobodana Vaskovića.

U jednoj emisiji iz prosinca 2007. godine objavljen je niz informacija kojima se sugerira kako Dodik i njegova vlada bez kriterija troše novce iz entitetskog proračuna i kako preko svojih poslovnih partnera uzimaju milijunske provizije iz sumnjivih građevinskih poslova i privatizacijskih projekata kakav je, primjerice, prodaja rafinerije nafte u Bosanskom Brodu jednoj ruskoj tvrtki.

Dodik je tužbi naveo kako su takve informacije netočne te da mu je iznošenjem takvih navoda u javnosti nanesena duševna bol zbog čega je tražio odštetu od 50 tisuća konvertibilnih maraka (25 tisuća eura).

Sarajevski sud utvrdio je pak kako su u prilozima "60 minuta" izneseni vrijednosni sudovi i to na temelju dostupnih činjenica pa time nije moguće konstatirati kako su prekršene dopuštene novinarske slobode pri informiranju javnosti.

Urednik "60 minuta" Bakir Hadžiomerović izrazio je zadovoljstvo ovakvom presudom te je u izjavi za "Dnevni avaz" kazao kako sada očekuje da Dodik bude i sudski procesuiran zbog kriminala kojega su novinari dokumentirali.

Sam Dodik nije komentirao presudu, no u međuvremenu je nastavio svoj privatni rat protiv medija čije je sjedište u Sarajevu. U ponedjeljak je najavio kako će osobno prestati plaćati pretplatu za javni radio televizijski servis na državnoj razini. To je pravdao nezadovoljstvom načinom na koji Televizija BiH (BHT 1) prati zbivanja u RS, a ocijenio je i to kako bi bilo najbolje da ta televizija "ode u stečaj".

"Svjestan sam činjenice da time kršim zakon i da ću s vremenom zbog toga vjerojatno morati platiti kaznu, no to je moja osobna odluka", kazao je Dodik.

Glasnogovornik Ureda Visokog predstavnika (OHR) Mario Brkić izjavio je kako je jasno da je Dodik pozvao na nepoštivanje zakona, no dodao je kako odgovor na tu situaciju moraju pronaći vlasti BiH. 

 

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene