Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Susret čelnika BiH u Italiji

Dodik isprovocirao sudionike sastanka u Italiji i otišao

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Susret političkih čelnika iz Bosne i Hercegovine što ga je u Italiji organizirala njemačka zaklada 'Konad Adenauer' nije naznačio mogućnost konačnog dogovora o uspostavi vlasti u BiH a jedan od ključnih aktera Milorad Dodik napustio je taj skup već u nedjelju iako je on trebao trajati do utorka.

Kako su izvjestili lokalni mediji u BiH, Dodik, koji je predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), najjače strane s područja Republike Srpske, skup u Cadenabbiji napustio je uz obrazloženje kako ima obveza u Banjoj Luci. Prije toga je u raspravi ponovio svoje poznate teze o potrebi što veće decentralizacije BiH te jačanja uloge entiteta.

Mediji u BiH su prenijeli je kako je Dodik ovoga puta otišao i korak dalje sugerirajući kako bi se reprezentacije entiteta trebale samostalno pojavljivati na međunarodnim sportskim natjecanjima te kako bi se u ustav BiH trebao ugraditi mehanizam koji bi osigurao 'mirni razlaz' odnosno disoluciju BiH kao države.

Predsjednik Stranke demokratske akcije (SDA) Sulejman Tihić to je i potvrdio nazvavši Dodikov istup zabrinjavajućim. Predsjednik Zastupničkog doma parlamenta BiH Denis Bećirović (SDP BiH) istaknuo je u izjavi za BHT 1 kako je Dodikov istup odmah izazvao burna reagiranja te kako je i njemu i međunarodnoj zajednici upućeno jasno upozorenje da "ne postoji ni teorijska mogućnost mirnog razlaza BiH".

Za predsjednika HDZ 1990. Božu Ljubića sve što se čulo tijekom dana u Cadenabbiji je već dobro poznato a dodao je kako se, po njegovu sudu, razgovaralo u 'tolerantnom ozračju'. 'Ništa novo se nije čulo', izjavio je Ljubić no pri tom je konstatirao kako je važno to što se razgovaralo otvoreno.

Organizator skupa u Cadenabbiji najavio je kako će on biti posvećen isključivo razmatranju ustavnog ustroja BiH i njegove kompatibilnosti sa standardima koji vrijede u Europskoj uniji. No s obzirom na činjenicu kako su tamo pozvani predsjednici šest najvećih parlamentarnih stranaka iz BiH bilo je naznaka da bi se moglo razgovarati i o upostavi novog Vijeća ministara BiH. (Hina)

Pročitajte i ovo Talijanska policija Nakon napada u Rusiji I naši susjedi na oprezu: Još jedna europska zemlja podigla razinu opasnosti od terorizma Milorad Dodik Dobili po prstima Cijeli vrh RS-a pod sankcijama! SAD uveo sankcije Dodikovim suradnicima

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene