Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je povodom 15. godišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu kojim je zaustavljen rat u BiH da bi svako 'raspakiranje Daytona' dovelo do 'raspakiranja BiH'.


'To (Daytonski sporazum) je jedina moguća osnova postojanja i opstanka BiH. Neuspješni pokušaji izmjene samo jednog aneksa tog sporazuma pokazuju s koliko pozornosti je u biti Daytonski sporazum napisan. Raspakiranje Daytonskog sporazuma je raspakiranje BiH. Nadam se da je to svima jasno', navodi se u Dodikovu priopćenju.

Vezani članci Slika nije dostupna SAD podupire Inzka, hrvatske stranke najavljuju tužbe Slika nije dostupna Čović: Valentin Inzko vjerojatno novi Visoki predstavnik

>> Dodik prisegnuo kao novi predsjednik RS i ispričao se za zločine

>> Čović: Dvoentitetska BiH nije održiva i nema perspektive

On je upozorio da bi drastična izmjena ustava zemlje koja se najavljuje sljedeće godine mogla dovesti u pitanje postojanje same države BiH.

Dodao je da su dosadašnje izmjene toga sporazuma bile rezultat odluka Ureda visokog međunarodnog predstavnika što je, po Dodikovim riječima, dodatno otežalo situaciju u BiH.

'Intervencionizam visokog predstavnika nikome nije donio korist'

'Intervencionizam visokog predstavnika umanjuje izglede za postizanje konsenzusa unutar BiH. U brojnim slučajevima visoki predstavnik je postupao kao instrument samo jedne strane i politike. To nikome nije donijelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH', pojasnio je Dodik.

Mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH i uspostavljene strukture države potpisali su 21. studenog 1995. u američkoj vojnoj bazi u Daytonu predsjednik RH Franjo Tuđman, predsjednik predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović i predsjednik Savezne republike Jugoslavije Slobodan Milošević.

Time je uspostavljena država s dva entiteta Federacijom BiH i Republikom Srpskom. Kao tumač toga sporazuma i nadglednik njegove provedbe u BiH je Ured visokog međunarodnog predstavnika kojemu je sada na čelu austrijski diplomat Valentin Inzko. (Hina)