Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Promijenio mišljenje?

Dodik: Daytonski sporazum jedina osnova za opstanak BiH

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske i čelnik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik ocijenio je povodom 15. godišnjice od potpisivanja mirovnog sporazuma u Daytonu kojim je zaustavljen rat u BiH da bi svako 'raspakiranje Daytona' dovelo do 'raspakiranja BiH'.

'To (Daytonski sporazum) je jedina moguća osnova postojanja i opstanka BiH. Neuspješni pokušaji izmjene samo jednog aneksa tog sporazuma pokazuju s koliko pozornosti je u biti Daytonski sporazum napisan. Raspakiranje Daytonskog sporazuma je raspakiranje BiH. Nadam se da je to svima jasno', navodi se u Dodikovu priopćenju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna 'Snažno ga podupiru' SAD podupire Inzka, hrvatske stranke najavljuju tužbe Slika nije dostupna Ured Visokog predstavnika Čović: Valentin Inzko vjerojatno novi Visoki predstavnik

>> Dodik prisegnuo kao novi predsjednik RS i ispričao se za zločine

>> Čović: Dvoentitetska BiH nije održiva i nema perspektive

On je upozorio da bi drastična izmjena ustava zemlje koja se najavljuje sljedeće godine mogla dovesti u pitanje postojanje same države BiH.

Dodao je da su dosadašnje izmjene toga sporazuma bile rezultat odluka Ureda visokog međunarodnog predstavnika što je, po Dodikovim riječima, dodatno otežalo situaciju u BiH.

'Intervencionizam visokog predstavnika nikome nije donio korist'

'Intervencionizam visokog predstavnika umanjuje izglede za postizanje konsenzusa unutar BiH. U brojnim slučajevima visoki predstavnik je postupao kao instrument samo jedne strane i politike. To nikome nije donijelo koristi, već štetu svima, a ponajviše napretku BiH', pojasnio je Dodik.

Mirovni sporazum kojim je zaustavljen rat u BiH i uspostavljene strukture države potpisali su 21. studenog 1995. u američkoj vojnoj bazi u Daytonu predsjednik RH Franjo Tuđman, predsjednik predsjedništva Republike BiH Alija Izetbegović i predsjednik Savezne republike Jugoslavije Slobodan Milošević.

Time je uspostavljena država s dva entiteta Federacijom BiH i Republikom Srpskom. Kao tumač toga sporazuma i nadglednik njegove provedbe u BiH je Ured visokog međunarodnog predstavnika kojemu je sada na čelu austrijski diplomat Valentin Inzko. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene