Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik u subotu je izjavio kako bi jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova moglo utjecati na javnost u regiji, ali da će se on zauzeti za očuvanje stabilnosti i mira u Republici Srpskoj.


- Ako se ne postigne sporazum o Kosovu, jednostrano proglašenje neovisnosti Kosova imat će značajan utjecaj na javno mnijenje u regiji i to će se odraziti i na stvaranje tog mnijenja u RS, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjoj Luci.

Vezani članci Slika nije dostupna 'Brojni fitilji i dalje mogu aktivirati balkansko bure baruta' Slika nije dostupna 'HDZ se financira transparentno'

Pri tomu je istaknuo kako on kao premijer Republike Srpske mora osigurati stabilnost i sigurnost tog entiteta u BiH. 

- Mi moramo biti okrenuti Republici Srpskoj, i samo njoj, njezinoj stabilnosti i održivosti. Nama je važnija priča o našem položaju i značaju u okviru BiH i jačanju naše uloge u tome, kazao je Dodik. Dodao je kako će u Republici Srpskoj biti različitih stajališta u slučaju jednostranog proglašenja Kosova, ali da se on kao entitetski premijer neće time
baviti.

Tom izjavom glede Kosova Dodik je odstupio od svojih prijašnjih istupa u kojima je prijetio organiziranjem referenduma o odcjepljenju Republike Srpske ako Kosovo stekne neovisnost.

Američki veleposlanik u BiH Charles English u posljednjih tjedan dana više je puta javno upozorio kako neće biti referenduma o odvajanju Republike Srpske od BiH, niti podjele BiH bez obzira na rješenje statusa Kosova.