Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Meta urote, kaže

Dodik: Amerikanci me žele ukloniti, a u SAD-u ima više gladnih nego u RS-u

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ustvrdio je kako je metom urote što ju je smislio SAD da ga ukloni s vlasti, a političke stranke i medije koji su mu neskloni nazvao je izdajnicima i stranim plaćenicima.

U intervjuu za elektronske novine "Iskra", Andrićevog instituta u Višegradu, Dodik se usporedio s bivšim srbijanskim predsjednikom i optuženikom za ratne zločine Slobodanom Miloševićem, ali i s nekadašnjim libijskim diktatorom Moamerom el Gadafijem, pri čemu je zainteresiranim čitateljima ponudio i tezu kako se u SAD živi lošije nego u entitetu kojemu je on na čelu.

Pročitajte i ovo Aleksandar Vučić Rezolucija o genocidu Vučić: ''Molio sam ljude u Republici Srpskoj da još jednom razmisle o svim svojim odlukama i potezima'' Milorad Dodik Otkazana još jedna rasprava Dodik vrijeđao tužitelje i strance: "Vi niste nikakvi pravnici, već obične ništarije"

Kako se iz Budimpešte rušilo Miloševića potkraj 90-ih godina prošlog stoljeća, tako se danas pokušava rušiti vlast Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSDS) u RS, ustvrdio je Dodik.

Srebrenica: Dodik se poklonio žrtvama genocida

"Budimpešta jest centar koji se ponovo aktivirao, centar kojeg su Amerikanci stvorili i otvorili da okupe navodno 'domaće snage' koje trebaju izvršiti neke svoje zadatke", rekao je Dodik uz podsjećanje kako je u Budimpešti bilo sjedište koje je okupilo predstavnike "Otpora" kada je rušena vlast Slobodana Miloševića.

'Urotničko središte'

To "urotničko središte" u Budimpešti, kako tvrdi Dodik, nikada nije prestalo postojati, a ponovno je aktivirano prije prošlogodišnjih izbora u BiH.

"Mislim da je to bilo u travnju prošle godine. To je bio pokušaj postizanja dovoljno kritične mase kako bi se 'kroz izbore' izvršila promjena strukture vlasti u samoj Republici Srpskoj, jer smo mi njima postali 'remetilački faktor' u pogledu realizacije ranije datih obećanja, prije svega, političkom Sarajevu i u nastojanju da se napravi država po njihovoj mjeri", pokušao je pojasniti svoju teoriju Dodik, sugerirajući kako SAD nastoje od BiH stvoriti državu koja bi zadovoljila prije svega interese Bošnjaka.

"Sama kampanja je pokazala da su to bili najžešći izbori u smislu udara na jednu stranku i na jednu osobu", potužio se Dodik.

Uz to je ocijenio kako je koalicija, koja se suprotstavila SNSD-u i potom, na temelju izbornih rezultata, postala članicom vladajuće koalicije na državnoj razini, zapravo izgubila izbore, a da je u vlast ušla tako što su je nakon poraza "podignuli stranci" angažirajući pritom medije koji imaju sjedište u RS.

Usporedba s Gadafijem

"Oni (stranci) znaju da ni u čemu nisu uspjeli ukoliko ne uspiju idućih nekoliko godina 'poravnati' vlast u Republici Srpskoj pričama o navodnom lopovluku i kriminalu, što im je glavna uzrečica", kazao je Dodik uspoređujući bez posebna povoda cijelu situaciju u RS-u s onom u Libiji za koju je ustvrdio da je pod Gadafijem bila "stabilna zemlja" te da ga nije srušio libijski narod već da je to izvedeno izvana.

Na tvrdnje iz oporbe da se u RS-u živi loše odgovorio je kako tu nitko ne gladuje, a da je stanje gore u Americi gdje, po njegovim riječima, ima više gladnih nego u RS-u.

Dodik slovi za neprikosnovenog političkog lidera u RS-u u kojem je godinama na vlasti, najprije kao premijer a potom i kao predsjednik tog entiteta. Svo to vrijeme odlučno inzistira na što većoj autonomiji RS-a unutar BiH, prijeteći povremeno i njezinim otcjepljenjem od BiH. Istodobno je suočen s optužbama za korupciju i kriminal koje dolaze iz oporbenih političkih stranaka u RS-u, a jedan od čelnika oporbe Mladen Bosić je ranije ovog mjeseca najavio kako će na suđenju po tužbi što ju je zbog klevete protiv njega podnio Dodik podastrijeti materijalne dokaze o Dodikovoj umiješanosti u kriminal i korupciju. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene