Obavijesti Video Pretražite Navigacija

Dobili milijune na lotu i nasljedstvu pa ih poklonili drugima

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Kada dobijete na lotu ili nešto slično, zauzvrat biste trebali učiniti nešto dobro', rekla je Britanka Jane Ritchie koja je naslijedila 9 milijuna funti i dala ih obrazovnoj ustanovi. Slično se dogodilo i Crkvi u New Yorku koja je dobila novac te ga daruje dobrotvornim organizacijama.

Crkva dobila novac od nagradne srećke i darovat će ga dobrotvornim organizacijama

Pročitajte i ovo Ilustracija tužio organizatore Vidio svoje brojeve i s listićem došao u lutriju po 315 milijuna eura, a onda se šokirao: "Dogodila se pogreška..." Ilustracija Kakav peh (Ne)sretnik dobio 36 milijuna dolara, ali nije preuzeo dobitak na vrijeme

Pastor Bert Crabbe kaže kako je njegovoj crkvi na Long Islandu jedan od župljana koji je želio ostati anoniman donirao nagradnu srećku 'Ba Da Bling' od 3 milijuna funti.

Donator je prema riječima pastora crkvi dobitnu srećku darovao odmah kada je shvatio da je dobio novac, jer je vjerovao kako je i dobio da bi ga mogao dati crkvi koja će u skladu s tim dobivati oko 100,000 dolara godišnje do 2028. godine.

Prije tri tjedna pastor je držao misu na kojoj je rekao kako crkvi trebaju popravci i dodatne prostorije te kako će morati unajmiti prostor ukoliko im Bog ne da nekoliko milijuna. Kaže kako se za milijune samo šalio, ali jedan je župljanin pozorno slušao i nagradnu srećku nakon dobitka darovao crkvi.

'Kada me nazvao i rekao da hitno dođem kod njega mislio sam da se nešto loše dogodilo. No, očito to nije bio razlog zašto me zvao. Kada sam došao kod njega rekao mi je da sjednem i ispričao mi svoju namjeru. S nama je bila i njegova supruga. Bilo je to predivno. Inzistirao je na tome da crkva uzme cijeli dobitak', ispričao je pastor.

'Prve ćemo godine sve dati. Naša se najdraža dobrotvorna organizacija zove 'Love 146'. Radi na ukidanju trgovanja ljudima, naročito djecom u južnoj Aziji. Njima ćemo dati velik dio. Ostalo ćemo davati raznim neprofitnim organizacijama i dobrotvorim udrugama', rekao je pastor.

Naslijedila 9 milijuna funti i dala ih obrazovnoj ustanovi

Novac je neočekivano dobila i savjetnica za karijeru, 59-godišnja Jane Ritchie. Od rođakinje je naslijedila 9 milijuna funti. Iako je novac mogla zadržati i potrošiti samo na sebe, odlučila ga je uložiti u projekt o kojem je dugo razmišljala – pomoći djeci da shvate kako ih je ono što uče u školi povezano s radom i poslovima u pravom svijetu. 

Tinejdžeri u dobi od 14 do 19 godina tako na temelju njezine ideje i naslijeđenog novca sada mogu simulirati poslovno iskustvo kao što je rad u zdravstvu, graditeljstvu, medijima.

Nakon što je platila 3 miljuna funti poreza, kupila je novi šešir za nadolazeće vjenčanje i priuštila si boravak u 'dobrom hotelu'.

Ostalih pet milijuna funti uložila je u ‘The Work Place’, u Newton Aycliffeu koji će za rad biti otvoren sljedeći mjesec.

Sve je to omogućila njezina bogata rođakinja Margery Freeman koja je živjela prilično štedljivo.

Margery nije imala djece, a nakon smrti supruga prije 30 godina živjela je sama. Većinu vremena brinula je o svom vrtu, a mirovinom samo plaćala račune. Veoma je malo trošila na sebe, nosila je staru odjeću i obuću. Kako bi smanjila režije, zimi bi grijala samo jednu sobu, a jela je samo povrće jer je meso bilo skuplje.

Iako je živjela kao da je siromašna, bila je imućna. Naslijedila je nešto novca nakon što su preminuli njezini rođaci, a veći je dio uložen u dionice.

Tijekom godina, bogatstvo se povećavalo. Kada se preselila u starački dom, cijenu boravka pokrila je njezina mirovina. Umrla je prije četiri godine, nešto prije svog 101. rođendana. Jane ju je redovito posjećivala u domu, ali nije znala kolika je imovina starice. Nakon smrti Margery, odvjetnik je posjetio Jane i rekao kako je naslijedila imovinu.

‘Mislila sam da sam naslijedila dug, a onda mi je odvjetnik rekao kako sam, upravo suprotno, naslijedila 9 milijuna funti. Zamalo sam pala sa stolice’, ispričala je Jane.

Nakon plaćenog poreza i sitnih donacija, ostalo joj je još 5 milijuna funti. Ubrzo je odlučila što će s njima.

Već je nekoliko puta pokušala dobiti donacije za projekt 'The Work Place', ali nije uspjela, a sada je napokon dobila novac.

‘Imam sve što želim. Lijepu kuću, dva psa i dvije mačke. Vjerujem da ukoliko dobijete nešto poput dobitka na lutriji, trebali biste učiniti s tim nešto dobro, a upravo sam ja to pokušala učiniti’, zaključila je Jane.

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene