Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Nova američka studija

Istraživanja pokazala: I dob muškarca utječe na oplodnju in vitro

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Uspjeh izvantjelesne odnosno in vitro oplodnje (IVF) ne ovisi samo o dobi žene nego i o dobi muškarca, pokazala je nova američka studija.

Kako u utorak prenosi BBC, stariji muškarci imaju manje izgleda za uspjeh u izvantjelesnoj oplodnji nego mlađi muškarci, u slučajevima kada se radi o ženi iste dobi. Istraživači s Harvarda predstavili su studiju u kojoj je obuhvaćeno gotovo 19.000 oplodnja in vitro u Europskom društvu za humanu reprodukciju i embriologiju.

Pročitajte i ovo 3D ilustracija jajne stanice pričvršćene za maternicu (Ilustracija: Gulliver/Thinkstock) Put do očuvanja plodnosti Revolucionaran, ali i kontroverzan uspjeh: Znanstvenici prvi put u laboratoriju uspjeli uzgojiti ljudska jajašca Slika nije dostupna Umjetni 3D organi Ostvareno znanstveno postignuće koje bi moglo dovesti do "Svetog grala" bioinženjeringa

Rezultati su u suprotnosti s dugo uvriježenim stajalištem da muška plodnost ostaje ista s godinama. Zapravo, bilo da je začeće prirodno ili medicinski potpomognuto, mutacije spermatozoida i smanjivanje njihova broja kod starijih muškaraca smanjuju izglede za trudnoću.

Ranija istraživanja također su pokazala da su stariji spermatozoidi skloniji genetskim poremećajima te mogu biti povezani primjerice s razvojem autizma kod djece. U studiji je pokazano da muškarci u dobi između 40 i 42 godine imaju 46 posto manje izglede za začeće in vitro od muškaraca u dobi između 30 i 35 godina, u slučaju kad žena ima manje od 30 godina.

Žena u dobi od 35 godina ima puno veće izglede za uspjeh s partnerom ispod 30 godina nego s muškarcem u srednjim tridesetima. Raj Mathur, ginekolog i stručnjak za reproduktivnu medicinu u Manchesteru, rekao je da utjecaj muške dobi na IVF mora biti dodatno proučen u većoj bazi podataka. "Ali moramo početi uzimati u obzir i dob muškarca", naglasio je. Ipak, bez obzira na te rezultate, dob žene i dalje ima veći utjecaj na začeće od dobi muškarca. (Hina)

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene