Slika nije dostupna
Slika nije dostupna

Kanadska tvrtka planira krajem 2013. godine putem aplikacije omogućiti bilo kome u svijetu pogled uživo s međunarodne svemirske postaje (ISS).


Tvrtka Urthecast planira opremu dovršiti do početka ljeta, potom je poslati u Rusiju, odakle bi ona trebala stići na ISS putem dvije Soyuz svemirske letjelice, prenosi Wired. Jednom kad stignu na ISS, instalaciju će obaviti ruski kozmonauti, na način da će dvije kamere spojiti s donje strane ISS-a, odakle će podatke slati na Zemlju i svim potencijalnim korisnicima.

Vezani članci Napadač na sveučilištu u ruskom Permu Prije pohoda napadač objavio fotografiju na kojoj je naoružan do zuba - ''Želim povrijediti svakoga tko mi stane na put'' ISS (Foto: AFP) Inače suparnici, ali... Postoji područje u kojem Rusi i Amerikanci surađuju već 20 godina

>> FOTO Podsjetnik koliko je Zemlja lijepa i jedinstvena

Izvršni direktor kompanije Scott Larson ističe kako su te kamere (jedna za fotografije, a druga za videa), toliko moćne da mogu snimiti bilo što na površini Zemlje što je barem pet metara promjera. 'Krovove, polja, rijeke, ceste, šume, polja, farme i slične stvari', pojasnio je Larson.

Postojat će i mogućnost pregleda videa dužine minutu i pol, koja će biti snimana s maksimalnim uvećanjem, a moći će pratiti manje objekte promjera i do najmanje jednog metra. Kamere će biti podešene namjerno tako da ne mogu snimati ljude pojedinačno, kako bi tvrtka izbjegla probleme s kojima se susreo, primjerice, Googleov servis Street View.

Jednom kad čitav sustav proradi, korisnici će moći putem tražilice potražiti i specifične snimke te ih pohraniti na svoja računala. usluga će biti besplatna.

'Kamere snimaju materijal, koji se u osnovi snima na tvrde diskove na Međunarodnoj svemirskoj postaji te se potom nekoliko puta na dan šalje na Zemlju. Ovisno gdje se nalazite u odnosu na ISS u orbiti i druge parametre, ovisit će i zadrška, odnosno koliko će kasniti svježe snimljeni materijal, a to može biti između pola sata i nekoliko sati', istaknuo je Larson.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook