Obavijesti Video Pretražite Navigacija
izvanredna

Ustavni sud: "Milanović ne može biti ni mandatar ni predsjednik Vlade ni ako podnese ostavku"

Sramota od sistema

Do čega smo došli: Otpustili šeficu kuhinje jer je hranila siromašne i gladne učenike

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
'Ispred mene je nedavno stala prvašica koja je ronila suze zato što nije imala dovoljno novaca da si plati ručak. Naravno da sam joj ga poklonila', izjavila je otpuštena majka dvoje djece.

Della Curry, majka dvoje djece koja je sve do petka radila kao šefica kuhinje u osnovnoj školi u Aurori u Coloradu, otpuštena je zato što nije osoba od ledenog srca.

Pročitajte i ovo Građani - 2 Ususret izborima Poražavajući podaci: Više od petine građana u riziku je od siromaštva, četiri skupine su najugroženije Ilustracija, djeca u školi Izlila se voda Evakuacija osnovne škole u Novom Zagrebu: Djeca bježala kroz prozore

Naime, gospođa Curry je ostala bez posla doslovno zato što je hranila učenike toliko siromašne da nemaju svakodnevno za užinu u kantini.

"Ispred mene je nedavno stala prvašica koja je ronila suze zato što nije imala dovoljno novaca da si plati ručak", prepričala je novinarima zaintersiranima za slučaj Curry, koja je priznala da je malenoj potom objed poklonila i istaknula da je često učenicima plaćala užinu iz vlastitog džepa, prenosi CBS.

ŠOKANTNE BROJKE Sve veći jaz između bogatih i siromašnih: 'Dosegli smo kritičnu točku'

U toj osnovnoj školi siromašni učenici su podijeljeni u tri kategorije, a puni i potpuno besplatan obrok dobivaju samo oni čija je četveročlana obitelj u mogućnosti dokazati da godišnji prihodi kućanstva ne prelaze 31 tisuću dolara.

Učenici čija četveročlana obitelj ima prihode oko 45 tisuća dolara dobivaju takozvani reducirani obrok, dok učenici čije obitelji zarađuju preko tog iznosa imaju pravo na komad sira na pecivu za hamburgere i malo pakovanje mlijeka.

Upravo su ti učenici i sporni u priči jer, prema navedenoj podjeli, drži se da njihove obitelji zarađuju dovoljno novaca da bi djeca svakodnevno imala za užine, a što nažalost nije slučaj.

"Ukoliko je otkaz bio način da promijenimo sistem koji ne valja, neka je", dodala je ova nesebična žena, dok su predstavnici škole komentirali slučaj na sasvim drugačiji način.

SVAKI PETI GRAĐANIN JE SIROMAŠAN: 'Nekad se tuširam, kao u prastara vremena, u lavoru'

Prema njihovom tumačenju, Curry je dobila otkaz jer se ogriješila o pravila tako što je dijelila hranu djeci koja su zaboravljala ponijeti novce za užinu, te se u priopćenju ni riječju nisu osvnuli na njezinu tvrdnju da je hranila one učenike koji nisu imali što zaboraviti ponijeti u svojim novčanicima. 

"Zakon od nas ne traži da hranimo djecu koja su zaboravila novce za užinu. Svejedno, sukladnoj našoj praksi, takva djeca od nas dobivaju topli obrok prva tri puta kada dođu bez novca (naravno, ne besplatno, roditeljima škola pošalje račun, op.a.), dok im četvrti put dajemo sendvič od sira i mlijeko".

"Nadalje, cijene naših užina su čak do te mjere niske da ne pokrivaju troškove namirnica, a na kraju školske godine troškove nenaplaćenih objeda moramo namiriti iz budžeta predviđenog za sve školske operacije", naveli su predstavnici škole.

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene