Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Cyber ratovanje

Do 2030. svijet će imati veoma ozbiljnu prijetnju

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Stručnjak za cyber sigurnost Greg Austin tvrdi da će cyber tehnologije redefinirati rat i politiku prvenstveno diljem istočne Azije, područja na kojem se odvija sraz Kine i SAD-a.

Greg Austin koji predaje cyber sigurnost, strategiju i diplomaciju na Australskom Centru za cyber sigurnost upozorava da će najmoćnija sila u cyber srazu biti Kina. Do sljedećeg desetljeća, kineske sposobnosti cyber ratovanja mogle bi promijeniti stratešku ravnotežu u Aziji, potičući potencijalnu opasnost sve većih tenzija u Južnom kineskom moru.

Pročitajte i ovo Filipinski ratni brod Odnosi su na prekretnici Proključalo na Dalekom istoku, SAD je spreman intervenirati: "Nitko nas neće pokoriti, odgovorit ćemo na napade" Jemenski hutisti, ilustracija Zaustavit će rezolucije UN-a Hutisti u Omanu postigli dogovor s moćnim saveznicima: Njihove brodove neće napadati

'Cilj cyber ratovanja bio bi prekid rada komunikacijskih kanala', pojašnjava Austin. Kazao je da najveća prijetnja miru u toj regiji tek dolazi. 'Danas se Kina bori za integraciju cyber oružja u svoje vojne strategije. Do 2030., Kina će biti potpuno osposobljena za cyber ratovanje protiv Tajvana', kaže Austin.

'To će promijeniti stratešku ravnotežu na zapadnom Pacifiku više nego išta što se trenutačno događa u okruženju koraljnog grebena u Južnom kineskom moru', dodao je Austin.

Od 'cyber omogućenog' do 'cyber dominantnog'

Ratovanje na području istočne Azije mogla bi se sada opisati kao 'cyber-omogućeno', ali to bi se moglo promijeniti veoma brzo.

'Nakon 2030. ratovanje će postati 'cyber dominantno' i Australija će morati izgraditi sustave koji mogu preživjeti u tom okruženju elektroničkih torpeda i kompjuterskih virusa', upozorio je. S obzirom na sve jače globalne cyber prijetnje, vitalno je važno, ne samo za zemlje u okruženju Južnog kineskog mora, da države intenzivno rade na jačanju svoje cyber sigurnosti.

Kritičnim oružanim sustavima većinom se upravlja putem cyber mreže, što ih čini cyber ranjivima.

'Prioritetni izazov je cyber sigurnost. Južno kinesko more neće biti mjesto na kojem će kolidirati strateški interesi Kine I SAD-a. Umjesto toga, to će se odvijati u cyber prostoru', zaključuje Austin.

Iako SAD već ulaže u cyber sposobnosti svoje vojske više od Pekinga, do 2030, prema predikcijama Austina, kineske vojne sposobnosti izgledat će drastično drugačije nego danas. SAD, napominje stručnjak, neće dozvoliti da Tajvan padne pod utjecaj Kine, jer bi to Kinu još dodatno ojačalo.

Povezane teme

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene