Obavijesti Video Pretražite Navigacija
Postanak života

Otkriće iznenadilo znanstvenike: 'To moramo imati pod kontrolom'

Slika nije dostupna
Slika nije dostupna
Znanstvenici koji su poslali u svemir mali dio DNK na vanjskom kućištu rakete otkrili su da može preživjeti temperature veće od tisuću stupnjeva Celzija, objavilo je švicarsko Sveučilište u Zürichu na svojim internetskim stranicama.

Istraživanje švicarskih znanstvenika pokazalo je da DNK može preživjeti ponovni ulazak u atmosferu, što otvara mogućnost za dolazak molekula izvanzemaljskog života iz svemira na Zemlju.

Pročitajte i ovo Slika nije dostupna NAKON MNOGIH NAGAĐANJA Otkriveno zašto su Putin i Macron sjedili za stolom dugim četiri metra: ''Nismo mogli dopustiti da se dokopaju predsjednikova DNK-a" Slika nije dostupna Prst na čitač Borba protiv lažnih identiteta: Otkrivamo tko će sve morati ponovo davati otisak prsta i u kojim situacijama

To otkriće bilo je potpuno iznenađenje za znanstvenike. Unatoč ogromnim temperaturama koje su dosezale i više od 1.000 stupnjeva Celzijusa tijekom kratkog leta u suborbitalni prostor oko Zemlje i natrag, većina uzorka DNK ostala je netaknuta.

'Bili smo u potpunosti iznenađeni kada smo otkrili da je ostalo toliko netaknutog i funkcionalno aktivnog uzorka DNK', izjavila je dr. Cora Thiel, jedna od znanstvenica sa Sveučilišta u Zürichu.

Njezin kolega sa istog Sveučilišta, profesor Oliver Ullrich, rekao je da 'ova studija pruža eksperimentalne dokaze da je genetska informacija DNK sposobna preživjeti ekstremne uvjete u svemiru i ponovni ulazak u zemljinu atmosferu'.

Znanstveni dokaz o misteriju iz 19. stoljeća ipak 'pao' u vodu!

Misija TEXUS-49 lansirana je iz europske baze Esrange u Kiruni na sjeveru Švedske i njezina prvotna svrha bila je proučiti utjecaj gravitacije na gene ljudskih stanica unutar rakete.

Međutim, znanstvenici su odlučili također testirati učinke svemirskog putovanja na DNK koju su stavili na tri mjesta na vanjskom kućištu rakete.

'Rezultati pokazuju da unatoč svim mjerama opreza svemirski brodovi mogu prenijeti zemaljski DNK na svoja mjesta slijetanja i to moramo imati pod kontrolom kada budemo tražili izvanzemaljske oblike života', rekao je Ullrich. (Hina)

DNEVNIK.hr pratite putem iPhone/iPad | Android | Twitter | Facebook  

Još brže do
svakodnevnih vijesti.

Preuzmi novu DNEVNIK.hr aplikaciju
Još aktualnosti
Još vijesti
Pretražite vijesti

Budite u tijeku s najnovijim događanjima

Obavijesti uključene